x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputaţii PDL Alin Popoviciu şi Mircea Sămartinean, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Deputaţii PDL Alin Popoviciu şi Mircea Sămartinean, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

31 Mai 2014   •   10:05
Deputaţii PDL Alin Popoviciu şi Mircea Sămartinean, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc şi deputaţii Alin Popoviciu şi Mircea Sămartinean, fost director al Aeroportului Internaţional Traian Vuia din Timişoara, sunt urmăriţi penal pentru mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese, fiind suspectaţi că au fraudat bugetul public.

Procurorii DNA susţin că în 2010 deputatul Alin Popoviciu şi fostul şef al CJ Timiş Constantin Ostaficiuc au determinat mai mulţi funcţionari ai Aeroportului Internaţional din judeţ să facă demersuri ca să determine mai mulţi comercianţi să renunţe la spaţiile comerciale pe care le aveau închiriate în incinta aeroportului.

În continuare cei doi şi deputatul Sămartinean Mircea ajutaţi de funcţionarii din cadrul aeroportului au trucat licitaţiile pentru închirierea spaţiilor comerciale. Astfel firma controlată de Alin Popoviciu şi Ostaficiuc a ajuns să inchirieze spaţiile din aeroport la un preţ foarte mic.

Concret, suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin  şi Ostaficiuc Constantin, în scopul obţinerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A. I.T. să declanşeze procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din incinta aeroportului.

Această procedură viza impunerea pentru foştii chiriaşi a unor condiţii care să-i determine să renunţe la închirierea pe mai departe a acelor spaţii şi astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitaţiei, spaţiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuşi de către cei doi suspecţi.

De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată faţă de foştii chiriaşi şi faţă de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administraţie al A.I.T.

În acest sens, suspectul Mezin Marius Florin, fiind desemnat preşedinte al celor două comisii de organizare a licitaţiilor, pentru închirierea spaţiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput şi dispus unui alt funcţionar, ce nu cunoştea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale.

Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitaţiile din datele de 27.10.2010 şi 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin.

Cu ocazia audierilor, suspecţii Penescu Tiberiu George şi Blaga Lucian, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitaţia de închiriere a spaţiilor, aceştia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparenţelor unei proceduri deschise, transparente şi competitive.

În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin.

Prin activităţile infracţionale derulate de către aceşti funcţionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv ca şi câştigătoare a licitaţiei trucate, s-a produs Aeroportului Internaţional Traian Vuia Timişoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei.

×