x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdict în cazul Marian Cozma. Vezi ce despăgubiri urmează să încaseze familia handbalistului

Verdict în cazul Marian Cozma. Vezi ce despăgubiri urmează să încaseze familia handbalistului

de Istvan Deak    |    31 Iul 2014   •   13:13
Verdict în cazul Marian Cozma. Vezi ce despăgubiri urmează să încaseze familia handbalistului

Tribunalul Budapesta a dictat sentinţa în cazul despăgubirilor materiale solicitate de familia handbalistului român Marian Cozma, ucis în 2009 într-un local din Ungaria. Conform Blikk, cei trei criminali R.Sandor, Sz.Ivan şi N.Gyozo vor trebui să achite suma totală de 211 milioane de forinţi, echivalentul a 680.000 de euro. Suma va fi împărţită în mod egal între membrii familiei Cozma. Astfel, Petre Cozma, mama şi sora lui Marian, dar şi fosta logodnică vor primi suma de 52,75 milioane de forinţi, echivalentul a 170.000 de euro. Avocatul familiei Cozma susţine că pe rol se află şi un proces privind eventuale daune morale. „În acest caz, membrii familiei sunt aşteptaţi în Ungaria pentru o expertiză realizată de un specialist. Deplasarea lor ridică mari probleme. Membrii familiei se confruntă cu mari probleme financiare, ca să nu mai vorbim de cele de sănătate. Expertiza este programată în septembrie, însă încă nu am reuşit să facem rost de bani pentru biletele de avion. De cazarea lor mă voi ocupa eu personal, însă nu ştim încă dacă starea de sănătate a mamei lui Marian îi permite să facă această deplasare”, a declarat Helmeczy, pentru Blikk.

Se pare însă că averile confiscate de la inculpaţi acoperă doar un sfert din daunele dictate de instanţele din Ungaria. „Sentinţa nu este definitivă şi probabil va fi atacată prin recurs, însă dacă va rămâne definitivă, vinovaţii sunt buni de plată până la sfârşitul vieţii lor. Sumele ar putea deveni şi mai mari ca urmare a unei sentinţe favorabile familiei Cozma în procesul privind daunele morale”, notează jurnaliştii maghiari.

Au solicitat mai mult
Au trecut cinci ani şi jumătate de când handbalistul român Marian Cozma, alintat de cunoscuţi “Păsărilă”, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, Ungaria, în timp ce petrecea, în linişte, împreună cu colegii de echipă. Familia lui Marian nu a primit încă nici un fel de despăgubiri în urma tragediei, deşi vinovaţii ar fi avut de unde să plătească. Petre Cozma a solicitat un sfert de miliard de forinţi, echivalentul a 800.000 de euro, de la inculpaţii R.Sandor, N.Gyozo şi Sz. Ivan.

Sechestru pe avere
Averea celor trei a fost pusă sub sechestru încă din momentul în care avocatul familiei Cozma, Helmeczy Laszlo, a semnalat că familia va solicita despăgubiri. “Cel puţin unul dintre cei condamnaţi pentru crimă, Sztojka Ivan, ar fi avut de unde să plătească, fiindcă tocmai a încasat de la statul ungar o despăgubire de ordinul milioanelor de forinţi (n.r - zecilor de mii de euro), după ce s-a dovedit că a stat nevinovat mai multe luni în puşcărie pentru uciderea soţilor Prikkel. Din banii aceştia, el nu a cedat nimic familiei handbalistului român”, mai scrie Blikk. “În condiţiile în care statul ungar nu a virat încă această sumă, noi solicităm ca aceasta să fie transferată direct şi imediat familiei Cozma, în baza despăgubirilor pe care ar trebui să le plătească Sz. Ivan în acest caz. Există o promisiune a inculpatului în acest sens, făcută chiar în timpul procesului pentru crimă”, a comentat avocatul Helmeczy Laszlo.

Au scăpat de închisoarea pe viaţă
Judecătoria Veszprem i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi dintre vinovaţii pentru moartea lui Marian, Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo. Alţi patru complici au primit pedepse cuprinse între 3 şi 20 de ani: Ivan Sztojka - 20, Pal Gabor 5, Bihari Csaba 4 şi concubina lui Raffael 3 ani. Avocaţii inculpaţilor au înaintat un recurs. Curtea de Apel Gyor a reanalizat cazul şi a redus pedepsele principalilor trei inculpaţi de la închisoare pe viaţă la doar 18 ani, în timp ce Ivan Sztojka a primit o pedeapsă de doar 8 ani. Presiunile opiniei publice şi cele ale presei ungare, susţinute şi de ministrul de Justiţie, au dus la redeschiderea cazului la Curtea Supremă de Justiţie, Kuria. Aceasta a menţinut pedepsele principalilor doi inculpaţi, însă i-a mărit pedeapsa lui Ivan Sztojka de la 8 la 13 ani.

×
Subiecte în articol: marian cozma despăgubiri