x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DIICOT: 42 de percheziții vizând destructurarea unui grup organizat specializat în infracțiuni informatice. Prejudiciu - 15 milioane dolari

DIICOT: 42 de percheziții vizând destructurarea unui grup organizat specializat în infracțiuni informatice. Prejudiciu - 15 milioane dolari

26 Apr 2015   •   18:08
DIICOT: 42 de percheziții vizând destructurarea unui grup organizat specializat în infracțiuni informatice. Prejudiciu - 15 milioane dolari

Procurori DIICOT și ofițeri de poliție judiciară, cu sprijinul jandarmilor, au efectuat duminică 42 percheziții domiciliare în București, Bârlad, Bacău, Pitești, Galați și Constanța în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice și spălare de bani, prejudiciul total cauzat fiind de aproape 15 milioane de dolari. 

La sediul DIICOT București au fost duse, în vederea audierii, 25 de persoane.

"În cauză, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie 2013 — decembrie 2013, grupul infracțional organizat, format din peste 52 de persoane, cetățeni romani și străini, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operațiuni), în 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD", se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de DIICOT.

În activitatea infracțională au fost vizate bănci din SUA (Puerto Rico) și Oman (Muscat).

Potrivit DIICOT, liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare, obținând astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporații iar, ulterior, respectivele date erau inscripționate pe carduri clonate și distribuite către alți membri ai grupării.

Operațiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, în zilele nelucrătoare ale băncilor. Membrii grupării efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor instituții bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia și România.

Grupul infracțional a acționat în același mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reușind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor instituții bancare din 15 orașe. Totodată, la data de 20 februarie 2013, a fost retrasă din Japonia de aceiași membri ai grupării suma de 9.000.000 USD.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost găsite și ridicate 16 laptopuri și telefoane mobile folosite în activitatea infracțională, 2 kg de aur în lingouri, tablouri și suma de 150.000 euro.

De asemenea, liderii grupării au investit sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor în bunuri mobile și imobile asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații, Direcția Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă.

×
Subiecte în articol: actiune diicot