x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Disputa - Justitie porcaita

Disputa - Justitie porcaita

de Miruna Pasa Petru    |    06 Ian 2007   •   00:00
Disputa  -  Justitie porcaita

Nici nu a inceput bine primul nostru an in Uniunea Europeana, ca un nou scandal referitor la actul de justitie se prefigureaza intre institutiile statului. Marul discordiei, o hotarare ce a nemultumit conducerea Garzii Nationale de Mediu.

Seful Garzii de Mediu si jargonul de maidan. Nici nu a inceput bine primul nostru an in Uniunea Europeana, ca un nou scandal referitor la actul de justitie se prefigureaza intre institutiile statului. Marul discordiei, o hotarare ce a nemultumit conducerea Garzii Nationale de Mediu.

Cele doua parti combatante sunt, de data aceasta, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), condus de Iulian Galca. Primul a catalogat public, la finele anului trecut, justitia suceveana drept "tembela", iar CSM l-a acuzat ieri pe inaltul functionar public de incalcarea deontologiei si a principiului separatiei puterilor in stat.

Povestea incepe cam asa: la data de 29 decembrie, cu ocazia inaugurarii sediului Garzii de Mediu de la Suceava, Silvian Ionescu si-a exprimat, foarte colorat, nemultumirea fata de o hotarare a Judecatoriei Gura Humorului, fata de activitatea magistratului care a dispus-o si, prin asociere, fata de intreaga justitie suceveana. "Tembelismul instantelor din judetul Suceava", "judecatoarea aia e tembela, nu cunoaste legea sau se face ca nu o cunoaste" si "nu pot sa nu-mi exprim revolta fata de o asemenea golanie comunista a unei judecatoare manjite" au fost afirmatiile publice ale lui Silvian Ionescu.

REPLICA. "Revolta" sefului Garzii de Mediu a starnit ieri replica dura a CSM. Potrivit unui comunicat remis de institutie, "declaratiile comisarului general al Garzii Nationale de Mediu si vocabularul folosit de acesta la conferinta de presa dovedesc necunoasterea dispozitiilor constitutionale si nerespectarea minimelor norme deontologice specifice functiei detinute".

CSM aminteste ca hotararea cu pricina (n.r. - care transforma in avertisment o amenda contraventionala acordata de Garda de Mediu impotriva Romsilva) a fost deja atacata cu recurs, iar aceasta faza a procesului nu a fost finalizata. Potrivit legii, singura autoritate care poate cenzura ilegalitatile unei hotarari este instanta ierarhic superioara. Din aceste considerente, Consiliul sustine ca Silvian Ionescu incearca astfel "sa influenteze solutia instantei de recurs, ceea ce este nepermis pentru un inalt functionar al statului".
"Perseverenti"
"Eu inteleg pozitia de institutie a CSM. In acelasi timp insa, daca instantele judecatoresti din Romania continua cu asemenea atitudini, care sunt neconforme cu legea, atunci vom ramane cu avertismente, dar fara paduri. Sunt mai multe hotarari judecatoresti, nu una, la Gura Humorului, prin care amenzi date de Garda de Mediu s-au transformat in avertismente. Asta e pozitia pe care eu am aparat-o si o apar si nu consider ca prin asta am facut o imixtiune in justitie. Nu imi poate ingradi nimeni dreptul de a ma exprima atunci cand o hotarare judecatoreasca este stramba", a declarat ieri Silvian Ionescu.
×
Subiecte în articol: observator mediu silvian ionescu