x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in muzica internationala. Dirijorul Nikolaus Harnoncourt a murit

Doliu in muzica internationala. Dirijorul Nikolaus Harnoncourt a murit

06 Mar 2016   •   19:49
Doliu in muzica internationala. Dirijorul Nikolaus Harnoncourt a murit
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Apreciatul dirijor austriac Nikolaus Harnoncourt, care își anunțase în decembrie 2015 retragerea din viața artistică, a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani, din cauza unei boli grave, transmit AFP și EFE, citând informații furnizate presei de familia celui dispărut.

''S-a încheiat o eră'', a declarat Thomas Angyan, directorul de la Musikverein din Viena, ansamblu în care Nikolaus Harnoncourt era membru de onoare. ''Nu m-am așteptat să treacă atât de puțin timp între retragerea sa din lumea concertelor și moartea lui'', a adăugat acesta.

Contele Nikolaus de la Fontaine und Harnoncourt-Unverzagt s-a născut la Berlin, la 6 decembrie 1929, și a copilărit la Graz. Mama sa era descendentă a dinastiei Habsburgilor.

El a fost violoncelist la Orchestra Simfonică din Viena și profesor la conservatorul din Salzburg. Succes în lumea operei a început să aibă la Zurich, iar la Amsterdam i-au fost apreciate calitățile în domeniul muzicii clasice. În 2001 și 2003, s-a aflat la pupitrul dirijoral al Filarmonici din Viena pentru Concertul de Anul Nou.

De-a lungul timpului, s-a remarcat în interpretarea muzicii din secolele XVIII—XIX și ca fondator al Concentus Musicus Wien. În Austria este considerat un ''decan al muzicii baroce'', iar interpretările și teoriile sale muzicale au atât susținători fervenți, cât și critici vehemenți.  

×