x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în muzica populară. A murit maestrul Nicolae Sabău

Doliu în muzica populară. A murit maestrul Nicolae Sabău

30 Dec 2020   •   09:47
Doliu în muzica populară. A murit maestrul Nicolae Sabău

A murit maestrul Nicolae Sabău la vârsta de 91 de ani, anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook Maramures Cotidian.

Cântărețul de muzică populară a ajuns săptămâna trecută la spitalul suport COVID din Baia Mare, infectat cu coronavirus. Sâmbătă a primit rezultatul testului pozitiv, iar azi noapte a murit, informează surse Antena 3. 

„O stea s-a ridicat spre ceruri pentru a lumina în veșnicie.

Drum lin spre ceruri, maestre Nicolae Sabău!”

 

Nicolae Sabău s-a născut în 7 decembrie 1929 în comuna Cicârlău, județul interbelic Satu Mare. 

De la debutul artistic al tânărului de doar 16 ani, care a fost copleșit de aplauze după interpretarea cântecelor; "Arză-te focu Gutâi" și "Când am zis daina, daina", până la primul său concurs național, desfășurat în anul 1956, n-a fost decât un pas. În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar în anul următor, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.

Un articol din ziarul județean "Pentru socialism" din 22 august 1956, consemna succesul remarcabil și ținuta artistică a tânărului solist vocal Nicolae Sabău, pe o scenă din București, marcând astfel debutul unui destin artistic. În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor ,care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul "Baia Mare în cântec și joc" alături de celebrul Felician Fărcașu, potrivit Wikipedia.

Pasiunea și dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău, în anii care au urmat , prestigiul profesional și un loc privilegiat în galeria marilor artiști ai genului.

Nicolae Sabău a fost primarul comunei Cicârlău, Maramureș, până în 2008.

×
Subiecte în articol: Nicolae Sabău