x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul ASF - Carpatica. Arest la domiciliu pentru Ilie Carabulea. Decizia nu este definitivă

Dosarul ASF - Carpatica. Arest la domiciliu pentru Ilie Carabulea. Decizia nu este definitivă

12 Mar 2014   •   13:41
Dosarul ASF - Carpatica. Arest la domiciliu pentru Ilie Carabulea. Decizia nu este definitivă

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea omului de afaceri Ilie Carabulea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, în dosarul ASF- Carpatica, în care acesta este acuzat de corupţie.

Decizia instanţei nu este însă definitivă iar DNA poate face contestaţie, ce se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pe 30 ianuarie, alături de Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ambii fiind puşi sub acuzare în dosarul ASF-Carpatica.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib şi Transcar, prin intermediul cărora deţine şi controlează în mod indirect societatea de asigurări SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la uz de fals.

DNA susţine că Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, au constituit împreună cu alte persoane, în intervalul mai - iunie 2013, o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

'Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea şi Mîrzac au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de omul de afaceri, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari ASF. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea în mod fraudulos pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi', susţin procurorii.

Ilie Carabulea l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac, funcţie deţinută în intervalul 16 mai 2012 - 23 aprilie 2013, pentru a fi ales în conducerea ASF.

Din poziţia de membru neexecutiv în conducerea ASF, ocupată din 24 aprilie 2013, Marian Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societăţii deţinute în mod indirect de Carabulea şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.

Finanţatorul grupării, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Mîrzac pe Radu Mustăţea, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor lui Mîrzac, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta.

Gruparea a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi de un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în ASF.

În acest dosar, au mai fost puşi sub acuzare fostul şef al ASF Dan Radu Ruşanu (arestat preventiv), Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru Daniel Chiţoiu, şi Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF.

×