x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul Stan Mustaţă: Procurorii, acuzaţi de manipulare

Dosarul Stan Mustaţă: Procurorii, acuzaţi de manipulare

08 Oct 2014   •   21:22
Dosarul Stan Mustaţă: Procurorii, acuzaţi de manipulare
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
Răsturnare de situaţie în cazul judecătorului Stan Mustaţă, magistratul acuzat şi arestat pentru corupţie, chiar în ziua în care trebuia să judece “Dosarul Telepatia” la Curtea de Apel Bucureşti. În dosarul judecătorului există opt martori şi toţi spun că nu îl cunosc pe Stan Mustaţă. În plus, unu dintre ei susţine că i s-a atribuit o declaraţie pe care el nu a făcut-o niciodată. Lorrete Luca, avocatul judecătorului, a povestit cum acest martor a încercat să-şi nuanţeze depoziţia, mărturisind în faţa instanţei că nu i-a spus nişte lucruri procurorului pentru că nu a fost întrebat despre acele aspecte. Deşi martorul a vrut să spună adevărul în faţa instanţei, procurorul de şedinţă l-a ameninţat cu o sesizare din oficiu pentru mărturie mincinoasă. “Deşi omul şi-a asumat, şi în mod corect şI elegant a spus în faţa instanţei că e la dispoziţia oricui sa facă orice fel de verificări, precizând acele aspecte care contraveneau actului de sesizare”, a explicat Lorrete Luca. Ceilalţi ?apte martori spun că nici nu îl cunosc pe judecătorul Stan Mustaţă. “Au fost audiaţi opt martori, toţi au mărturisit că nu îl cunosc pe judecătorul Mustaţă, că nu le-a pretins în mod direct sau prin interpu?i sume de bani, pentru a-i favoriza în vreun fel sau altul, în soluţiile dosarelor pe care le aveau pe rolul Curţii de Apel”, a mai spus avocata lui Stan Mustaţă.

Întrebată dacă ceea ce i se întâmplă judecătorului Stan Mustaţă este consecinţa faptului că el trebuia să judece Dosarul Telepatia, avocata Lorrete Luca a răspuns: “O crede cu tărie şi nimic nu poate să-i zdruncine această încredere”. De altfel, Stan Mustaţă susţine în continuare că se află la închisoare deoarece a vrut să judece corect acest proces. Alice Drăghici, o altă avocată a judecătorului, a povestit ce s-a întâmplat înainte ca Stan Mustaţă să fie săltat de procurorii DNA. Conform avocatei, judecătorul s-a întâlnit şi a stat de vorbă cu un amic, care, la un moment dat l-a întrebat ce părere are despre dosarul lui Dan Voiculescu. Stan Mustaţă a răspuns că este o făcătură, că nu sunt dovezi în acest dosar. La scurt timp după această întâlnire, chiar în dimineaţa zilei de 29 aprilie, când trebuia să judece un nou termen în Dosarul Telepatia, Stan Mustaţă a fost ridicat de procurorii DNA, cu mandat de aducere. Magistratul era suspectat de luare de mită. El a fost audiat patru ore la DNA, iar la ieşire a declarat că probele anchetatorilor nu sunt concludente şi nici suficiente pentru formularea unor acuzaţii. Stan Mustaţă a mai spus că la dosar există înregistrări ambientale, făcute de anchetatori, cu tehnica montată în biroul unui prieten de-al său, "Boraci Ioan", care deţine o fermă. Întrebat ce fel de discuţii a purtat cu acest prieten, Stan Mustaţă a spus că nu au vorbit vreodată despre chestiuni precum intervenţii în dosare sau primirea unor bani ori bunuri. Întrebat dacă de-a lungul carierei sale i s-au oferit sau a primit vreodată bunuri, judecătorul Mustaţă a spus că a refuzat întotdeauna tot ce i s-a oferit. “Nu am cerut şi nu mi s-au oferit bani. Astăzi aş fi amânat procesul lui Dan Voiculescu. Când Viorica Dinu a fost arestată, îl judeca tot pe Voiculescu. Nu am simţit ameninţări în dosarul ICA. În ordonanţa procurorilor nu este precizată nicio sumă, apare doar intenţia unei persoane de a-mi da bani. Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge în această postură", a mai spus Mustaţă.

La sfârşitul lunii aprilie, judecătorul a fost arestat preventiv, iar o lună mai târziu a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. El este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şase infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.

În luna august, avocata Alice Drăghici a dezvăluit la Antena 3 cum judecătorul Stan Mustaţă a fost atras într-un birou şi monitorizat în timp ce era îndemnat de un individ să grăbească judecarea dosarului ICA. "Toate spaţiile au fost infestate de microfoane, inclusiv spaţii în care nu se filmează. Dovada este dosarul cauzei unde apar înregistrări din baie", a povestit avocata la Sinteza Zilei. În acea discuţie, Stan Mustaţă a spus că nu poate grăbi pronunţarea, iar aceast lucru a fost considerat de procurorii DNA drept antepronunţare.

 

×