x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ROMÂNII testează o dronă cu performanțe ULUITOARE. Vezi ce poate face Air Strato - ultima creație a ARCA

ROMÂNII testează o dronă cu performanțe ULUITOARE. Vezi ce poate face Air Strato - ultima creație a ARCA

12 Feb 2014   •   15:50
ROMÂNII testează o dronă cu performanțe ULUITOARE. Vezi ce poate face Air Strato - ultima creație a ARCA
Sursa foto: arcaspace.com

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) a anunțat miercuri că a finalizat și testează o aeronavă fără pilot - prima dintr-o familie de drone de înaltă performanță.

Caracteristicile indicate de constructorul român ar plasa-o între cele mai bune UAV-uri din lume, în ceea ce privește autonomia și plafonul de zbor.

Drona Air Strato, de la ARCA, este destinată zborurilor stratosferice la o altitudine de 18.000 de metri. Propulsat de motoare electrice, aparatul are o autonomie de 7 ore asigurată de bateriile interne, dar poate rămâne în aer trei zile - alimentat de panourile solare.

Dimensiunile Air Strato sunt departe de cele ale "jucăriilor" cu elice. Cu o anvergură de 18 metri, drona poate ridica în stratosferă o încărcătură de 30 de kilograme - echipamente pentru misiuni sau containere suplimentare de baterii, pentru creșterea autonomiei.

De asemenea, ARCA a anunțat că are în faza de construcție o a doua versiune a lui Air Strato, o dronă de dimensiuni mai mici, cu plafonul de zbor mai coborât dar capabil să transporte sarcini mai mari, la viteze ridicate.

”Activitățile noastre, dar și ale partenerilor, necesită zboruri stratosferice, iar baloanele solare și cu heliu pe care le-am folosit până în prezent, deși pot zbura mai sus cu sarcini utile mai mari, sunt mai costisitoare și dependente de condițiile meteo și zonele de siguranță aeriană alocată. Air Strato poate prelua multe misiuni, mult mai ieftin. Va ușura activitatea noastră aerospațială, dar ne va și extinde foarte mult capabilitățile”, spune Dumitru Popescu, președintele ARCA

×
Subiecte în articol: arca uav air strato drone