x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce dotări pregăteşte ministrul Oprea în ograda Internelor

Ce dotări pregăteşte ministrul Oprea în ograda Internelor

de Mara Raducanu    |    09 Oct 2014   •   14:55
Ce dotări pregăteşte ministrul Oprea în ograda Internelor

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va cumpăra până la sfârşitul lunii noiembrie 450 de autoturisme Dacia Duster, care vor fi repartizate structurilor ministerului, a anuţat ieri Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Aceasta a explicat faptul că achiziţia este posibilă după ce MAI a primit fonduri suplimentare la ultima rectificare bugetară şi va fi făcută prin intermediul Programului de înnoire a parcului auto naţional - “Rabla”.

“MAI a semnat un acord cadru cu SC Renault Commercial Roumanie în urma unei licitaţii deschise. În urma rectificării a fost aprobată alocarea sumei de 31 milioane euro pentru îmbunătăţirea nivelului de dotare cu autovehicule, banii provenind din totalul de 57 milioane euro venituri proprii ale MAI. Diferenţa de 26 milioane euro urmează să fie utilizată cu aceeaşi destinaţie în 2015”, a explicat Monica Dajbog. În plus, MAI a iniţiat procedura de achiziţie publică prin licitaţie deschisă pentru alte 2.800 de autovehicule, ofertele urmând a fi deschise pe 28 octombrie. Gradul de asigurare cu autovehicule la nivelul structurilor MAI era în medie de 42,6%. Aproape 80% din parcul auto - incluzând Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia de frontieră, IGSU - avea la începutul anului 2014 o vechime de peste 10 ani, ultima achiziţie fiind făcută în 2006.

Scandalul Logan-urilor de 70.000 de euro

Reamintim că în 2008, scandalul Logan-urilor achiziţionate de IGPR la preţuri neverosimile a stârnit o adevărată furtună între instituţiile statului. Presa relata atunci despre o achiziţie pe bani publici făcută de Ministerul Internelor, prin care urmau să fie cumpărate autovehicule Dacia Logan la 45.000 de euro, preţuri care, dacă se adauga şi taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro. Potrivit datelor datelor furnizate atunci de oficialii IGPR, echipamentele de pe o autospecială criminalistică costau 55.414 euro, preţul maşinii (Dacia Logan) – 10.138 euro, iar celelalte cheltuieli – CASCO, RCA, rovignete, leasing etc. – între 10.000 şi 12.000 euro. Chestorul Gheorghe Popa a fost demis de la conducerea Poliţiei Române pentru management defectuos în derularea programului de achiziţie a autospecialelor de poliţie, potrivit cererii de eliberare din funcţie trimisă de Cristian David premierului de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu. Popa mai spunea că tot ceea ce a făcut este legal şi preciza că a fost obligat să semneze contractul pentru achiziţia autospecialelor de poliţie, intrucat risca sancţiuni de un miliard de lei.

×
Subiecte în articol: dacia duster