x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator E oficial: sistemul nostru medical, mai bun decât cel albanez

E oficial: sistemul nostru medical, mai bun decât cel albanez

de Monica Cosac    |    26 Ian 2016   •   23:38
E oficial: sistemul nostru medical, mai bun decât cel albanez

Deşi oficialii din Sănătate susţin că România ar avea un sistem medical „subfinanţat, dar performant”, evaluările făcute la nivel european arată cu totul altceva. Potrivit Indexului European al Sistemelor Medicale (EHCI) 2015, publicat ieri, ţara noastră se situează pe locul 32 din cele 35 de state analizate. Mai grav este că România ocupă ultimul loc la cea mai importantă categorie de indicatori: rezultatele tratamentelor.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş- Cadariu, aprecia, recent, că sistemul românesc de sănătate este performant. Conform analizei realizate de suedezi, însă, România se situează pe ultimele patru poziţii ale clasamentului european, obţinând doar 527 de puncte din cele 1.000 posibile. Mai rău decât noi s-au clasat doar Albania (524), Polonia (523) şi Muntenegru (484). Chiar şi vecinii de la sud de Dunăre stau mai bine la capitolul Sănătate, Bulgaria acumulând 530 de puncte. La polul celălalt al clasamentului calităţii sistemelor medicale se situează Olanda (916 puncte) – pe primul loc, urmată de Elveţia (894), Norvegia (854), Finlanda (845) şi Belgia (836). Punctajele din raportul dat publicităţii, ieri, la Bruxelles, au fost obţinute prin analizarea a 48 de indicatori grupaţi în şase categorii: drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitatea (timpii de aşteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea lor, prevenţie şi farmaceutice.
La cea mai importantă categorie, rezultatele tratamentelor, România a obţinut 104 puncte din 250, clasându-se pe ultima poziţie, alături de Macedonia. Ca şi anii trecuţi, ţara noastră a înregistrat scoruri mici pentru mortalitatea infantilă , supravieţuirea în cancer, anii de viaţă pierduţi prin deces ce putea fi prevenit, infecţiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), rata avorturilor şi depresie.

Intitulat „Euro Health Consumer Index” (EHCI), studiul este realizat anual, încă din 2005, de compania suedeză de cercetare Health Consumer Powerhouse şi evaluează modul în care sistemele medicale din Europa îi servesc pe pacienţi, atât din punctul de vedere al calităţii actului medical, cât şi al costurilor şi rentabilităţii. Potrivit comisarului european pentru sănătate, lituanianul Vytenis Andriukaitis, Comisia Europeană consideră că „EHCI oferă cea mai precisă şi de încredere comparaţie” a sistemelor de sănătate din Europa.

Potrivit autorilor raportului, „România are probleme severe cu managementul întregului său sector public” şi, la fel ca Albania şi Bulgaria, „suferă din cauza structurii învechite de asistenţă medicală, cu o proporţie ridicată şi costisitoare de internări”.

Spitalele duc greul acestui sistem subfinanţat, dar cu performanţe remarcabile, pe de altă parte.
Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătății
 

×