x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ecaterina Andronescu poate candida la europarlamentare. Fostul ministru fusese acuzat de incompatibilitate

Ecaterina Andronescu poate candida la europarlamentare. Fostul ministru fusese acuzat de incompatibilitate

26 Mar 2014   •   10:16
Ecaterina Andronescu poate candida la europarlamentare. Fostul ministru fusese acuzat de incompatibilitate
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis miercuri definitiv că Ecaterina Andronescu nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, prin ocuparea simultană a funcţiilor de rector, senator şi vicepreşedinte al PSD.

Instanţa supremă a anulat raportul întocmit de ANI în 2011 prin care Ecaterina Andronescu a fost declarată în stare de incompatibilitate.

În consecinţă, Ecaterina Andronescu poate ocupa o funcţie publică, inclusiv să candideze la Parlamentul European.

Ecaterina Andronescu a fost declarată incompatibilă în 2011, după care ea a atacat la Curtea de Apel Bucureşti raportul întocmit de ANI, dar a pierdut procesul. Andronescu a atacat şi această decizie la ÎCCJ, având câştig de cauză de această dată.

În 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către senatorul PSD Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnica Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au demarat, în aprilie 2011, verificările cu privire la nerespectarea de către Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Iosif Drăgulescu, membri ai Parlamentului României la acea dată, a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

Astfel, potrivit ANI, Ecaterina Andronescu ar fi în incompatibilitate începând cu 10 februarie 2011, deoarece ar exercita simultan funcţia de rector al Universităţii Politehnica Bucureşti şi demnitatea de senator, respectiv funcţia de vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.

×