x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Educaţia pentru sănătate”, materie obligatorie în şcoli?

„Educaţia pentru sănătate”, materie obligatorie în şcoli?

de Monica Cosac    |    25 Feb 2016   •   20:29
„Educaţia pentru sănătate”, materie obligatorie în şcoli?

Copiii din clasele primare şi din grădiniţe ar putea primi lecţii despre igiena de zi cu zi, alimentaţie sănătoasă, dar şi obiceiuri de evitat, precum: fumat, consum de medicamente, alcool şi alte substanţe, potrivit ministrului Sănătăţii, care doreşte ca Educaţia pentru sănătate să devină materie obligatorie.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş- Cadariu, a declarat, ieri, că vrea introducerea unei noi materii în şcoli şi grădiniţe, şi anume „Educaţie pentru sănătate”. Aceste ore ar putea fi ţinute de medicii şi asistentele cabinetelor şcolare şi ar trebui să fie obligatorii, consideră ministrul Achimaş.

„Cred că aceste ore ar trebui să fie obligatorii şi cred că avem o resursă fantastică la care trebuie să apelăm: medicii şcolari. Suntem obligaţi să susţinem această specialitate, medicii şcolari se împuţinează. Sunt medici, asistente care lucrează în cabinetele şcolare, care au o experienţă extraordinară şi, marea lor majoritate, o dedicaţie extraordinară, mai ales că sunt atât de puţini şi uneori deservesc mai multe şcoli”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu după lansarea „Planului multianual integrat de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate”, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El mai spune că medicii şi asistentele şcolare ar putea deveni educatori excelenţi cu ajutorul unor cursuri de pregătire pedagogică de scurtă durată. Ministrul Achimaş-Cadariu este de părere că sunt necesare dezbateri pe această temă, dar că educaţia pentru sănătate ar trebui introdusă cât mai repede în şcoli. Prin lansarea Planului multianual, guvernanţii vor ca proporţia populaţiei cu comportamente favorabile sănătăţii să crească în mod constant, în următorii cinci ani.

Planul multianual de promovare a sănătăţii a fost elaborat, potrivit ministrului Achimaş, după o amplă analiză a stării de sănătate a populației, bazată atât pe studii naționale, cât şi pe o hartă a celor 28 de țări ale UE (Berlin, 2015) care arată poziția constantă a României pe ultimele trei locuri la principalii indicatori de sănătate.
 

×