x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectele situaţiei din Turcia. Turiştii fug, vecinii se înarmează

Efectele situaţiei din Turcia. Turiştii fug, vecinii se înarmează

29 Iul 2016   •   10:50
Efectele situaţiei din Turcia. Turiştii fug, vecinii se înarmează
Sursa foto: Petros Karadjias/AP

Numărul turiştilor care au vizitat Turcia în acest sezon este cel mai mic în ultimii 22 de ani, potrivit Ministerului Turismului din Ankara. Situaţia volatilă din ţară şi conflictele pe care le-a avut cu Rusia, ţară din care venea, de obicei, un număr impresionat de turişti, au lovit puternic acest sector în care activeasă peste un milion de persoane. Mai mult, teama că Turcia ar putea deveni o ţară exportatoare de terorişti face ţările vecine să-şi ia măsuri de protecţie.

Numărul turiştilor străini care au vizitat Tucia a scăzut cu 40,86% în luna iunie a acestui an, faţă de acelaşi interval de anul trecut, o situaţie fără precedent în ultimele două decenii. Lanţul de atentate teroriste şi climatul de nesiguranţă care s-a instalat după lovitura de stat eşuată au gonit turiştii tradiţionali din UE, SUA, Japonia sau Australia. Numărul germanilor ajunşi în vacanţă, în Turcia, a scăzut cu 38% faţă de vara anului trecut. În ce-i priveşte pe turiştii din Rusia, scăderea este de 93%. Ca urmare a doborârii unui avion de vânătoare rusesc, anul trecut, în noiembrie, de către forţele aeriene turceşti, autorităţile de la Kremlin îndemnaseră cetăţenii să renunţe la a-şi mai face vacanţa în Turcia, un sfat care se pare că a prins. Turismul în Turcia asigură 4,5% din PIB-ul estimat la 800 de miliarde de dolari. Peste un milion de turci lucrează în domenii care au legătură cu turismul. Analiştii avertizează că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari şi va şterge peste o jumătate de punct din creşterea economică.

 

Bulgaria, speriată de situaţia vecinilor

Temerile legate de faptul că noul climat politic din Turcia va facilita trecerea teroriştilor islamişti în ţările UE a făcut ca Bulgaria să elaboreze o nouă lege antiterorism, care cuprinde, printre altele, limitarea unor drepturi civice în cazul unei situaţii de urgenţă. Legea a trecut deja în primă lectură de Parlamentul bulgar. Printre prevederi se numără posibilitatea verificării fără mandat a unor proprietăţi private de către poliţie, impunerea unor restricţii de criculaţie sau suspendarea accesului la internet. De asemenea, agenţii responsabili cu asigurarea ordinii vor putea să confişte automobilele persoanelor private, dacă acest lucru îi va ajuta să urmărească un suspect de terorism. Noile măsuri au fost criticate de organizaţiile pentru drepturile omului, care au denunţat implicaţii asupra libertăţii de exprimare.

Între timp, un nou "obiectiv" este pe cale de a fi construit în Istanbul. Primarul oraşului,  Kadir Topbaş, a anunţat că puciştii care au murit în timpul tentativei eşuate de răsturnare a regimului vor fi înmormântaţi într-un loc care va fi denumit: "Colţul trădătorilor", pentru ca cetăţenii loiali "să-i poată blestema şi să nu-i lase să se odihnească în mormânt".

Mai multe firme de turism şi-au anunţat acţionarii să se aştepte la pierderi, atunci când vine vorba de vacanţele din Turcia

×