x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ei impun legea în România! Procurorul din dosarul Telepatia, acuzat de luare de mită

Ei impun legea în România! Procurorul din dosarul Telepatia, acuzat de luare de mită

06 Sep 2014   •   17:27
Ei impun legea în România! Procurorul din dosarul Telepatia, acuzat de luare de mită

Emilian Eva, procurorul care a instrumentat dosarul Telepatia, este acuzat de luare de mită, împotriva sa fiind depuse două plângeri penale la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Emilian Eva este acuzat de faptul că a obţinut, prin intermediul unei avocate, la un preţ subraevaluat, o vilă care aparţinea unui om de afaceri care era cercetat într-unul din dosarele pe care le instrumenta, şi pe care l-ar fi avertizat să o vândă înainte ca această proprietate să fie pusă sub sechestru..

Omul de afaceri, care are cetăţenie româno-moldoveană, îl acuză pe procurorul Emilian Eva de luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu, în plângerile făcute la DNA acesta relatând că în perioada în care era cercetat penal într-un dosar instrumentat de Emilian Eva, a fost forţat să vândă o proprietate imobiliară - un teren şi o vilă cu două etaje - pe o sumă derizorie.

"La sfârşitul anului 2002, în luna decembrie, am fost abordat de numita Ciofu Claudia Iuliana, despre care aflasem că este amanta procurorului Eva Emilian, care mi-a comunicat că are cunoştinţă de faptul că în cel mai scurt timp procurorul Eva Emilian urmează să-mi pună sechestru pe casa din Iaşi, propunându-mi pe un ton ferm să îi vând ei acea proprietate, cu un preţ derizoriu, întrucât dacă nu mă voi conforma o voi pierde în favoarea statului în cadrul urmăririi penale. (...) Noi am primit de la cumpărătoarea Ciofu Claudia Iuliana suma de 15.000 de dolari, deşi valoarea case şi a terenului, la data respectivă, era de cel puţin 70.000 de dolari. Am acceptat încheierea acestei tranzacţii temându-mă că procurorul Emilian Eva îmi va face şi mai mult rău decât îmi făcuse, deşi eu eram nevinovat", spune omul de afaceri în sesizarea pe care a înaintat-o DNA.

După ce această tranzacţie a avut loc, dosarul a fost preluat de de o colegă lui Emilian Eva, care i-a comunicat omului de afaceri că acuzaţiile depuse împotriva sa au fost retrase, vila  pe care o vânduse amantei procurorului Emilian Eva,  rămânând în proprietatea acesteia.

Acuzaţiile care i se aduc procurorului care a instrumentat dosarul Telepatia vin la mai bine de un deceniu de la data la care ar fi avut loc. Acuzatorul, un om de afaceri din republica Moldova, motivând întârzierea în depunerea denunţului  prin teama pe care a resimţit-o faţă de influenţa procurorului DNA, care s-ar fi putut răzbuna prin însecnarea unor alte dosare penale pe numele său.

Procurorul Emilian Eva a părăsit la începutul acestui an structurile DNA, activând în prezent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.
Abuzurile  comise de procurorul DNA Emilian Eva în momentul în care a fost desemnat să instrumenteze dosarul Telepatia sunt deja publice.
"În timpul anchetei la DNA am avut o discuţie cu un comisar care mi-a spus că se caută argumente în defavoarea unei persoane din acest dosar, mi-a spus şi numele, respectiv Dan Voiculescu. Eu am răspuns că pe mine mă interesează doar lucrarea mea şi că pot da relaţii doar în legătură cu aceasta", a declarat expertul Vereanu Valeriu în faţa instanţei.

În cazul Telepatia, procurorul DNA Emilian Eva a fost acuzat că a instrumentat un proces politic, că a pus presiuni asupra martorilor şi că a forţat-o pe angajata DNA Aurelia Nicolae să constate un prejudiciu inexistent, el fiind  deja anchetat de CSM, în alt dosar.

×