x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elenny Pendefunda, 13 ani, geniul ieşean al poeziei şi al picturii, o nouă expoziţie prezentată de maestrul Valentin Ciucă

Elenny Pendefunda, 13 ani, geniul ieşean al poeziei şi al picturii, o nouă expoziţie prezentată de maestrul Valentin Ciucă

de Cristinel C. Popa    |    21 Aug 2014   •   14:39
Elenny Pendefunda, 13 ani, geniul ieşean al poeziei şi al picturii, o nouă expoziţie prezentată de maestrul Valentin Ciucă

Are tablouri mai mari decât ea. La vârsta la care alte fetiţe dorm cu păpuşele în pat şi se joacă cu avioane de hârtie, Elleny Pendefunda citeşte Verlaine şi studiază compoziţii ale lui Rembrandt, Dali, da Vinci sau Gustav Klimt. Un zâmbet cald şi sincer. Doi ochi frumoşi. Multă sensibilitate. O statură ce emană distincţie. La numai nouă ani i-a apărut primul volum de poezii. Astăzi, la 13 ani, Elleny Pendefunda are realizări cât alţii după o viaţă. Cărţi de poezie şi proză apreciate, expoziţii de pictură ce s-au bucurat de mare succes (cum e cea de la Washington), premii importante, cronici entuziaste, în câteva cuvinte: succes pe deplin! Elevă a Colegiului Naţional de Artă “Octav Băncilă”, clasa a VI-a (prof. Elena Mihăilă), unde a intrat cu zece pe prima poziţie, mica Pendefunda are o nouă expoziţie importantă la Iaşi. În cadrul bogatei activităţi desfăşurată de peste patru decenii, Atelierul de creaţie Athanor şi Casa de Presă şi Editură Contact internaţional, sub înaltul patronaj al Primăriei Municipiului Iaşi şi al Rotary Club Iaşi, organizează expoziţia sa de pictură intitulată “Porţi spre Geneză”. Practic sunt adevărate porţi spre consacrare, porţi ce deja i se deschid pictoriţei dar şi poetei de succes Elleny Pendefunda. Membră a organizaţiei de profil International Artists Association, artista va beneficia de prezentarea respectatului critic, maestrul Valentin Ciucă, secondat de apreciatul scriitor Emanuela Ilie. Vernisajul va avea loc luni, 1 septembrie 2014, orele 17:00 la Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi, pasaj “Sfânta Vineri”, Hala Centrală. Cu această ocazie artista va acorda autografe pe ultimele sale cărţi apărute la Editura Contact internaţional.

Expoziţie de succes la Washington

Artista a primit marele premiu la Concursul Internaţional de Artă Plastică “N.N. Tonitza”, ce s-a desfăşurat la Bârlad în 2010. Aşadar, la vârsta la care alţii se joacă încă cu păpuşile, ea şi-a croit deja un drum în poezie şi pictură. “Am avut privilegiul de a prezenta munca unui artist foarte talentat care utilizează capacitatea de a inventa, de a relata şi de a descrie sensul creaţiei”, a spus cu doi ani în urmă Ron Lytle, director executiv al Şcolii de artă contemporană Hagerstown (Washington), la vernisajul expoziţiei artistei române, pe atunci de doar 11 ani, ce a avut loc în SUA. Tot atunci, la expoziţia de la Contemporary School of the Arts and Galleries, unde şi-a prezentat şi al doilea volum de poezii “Angel heart”, a participat alături de profesori, critici şi publicul american şi au fost cu toţii încântaţi. Ca şi firesc, a intrat la Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă” Iaşi de pe prima poziţie cu nota zece la probele de evaluare.

Apucături pretenţioase chiar şi pentru un matur

Are preocupări deosebite, cum nu numai un copil, ci mulţi dintre maturi nu au. Citeşte Vechiul şi Noul Testament, dar şi autori ca Stevenson, Verne, Dumas, Saint Exupery, Caroll. Este interesată de aspectele esoterice ale vieţii, de metempsihoză, fenomenele paranormale şi problema infinitului. Studiază arta după Rembrandt, Dali, Klimt şi Da Vinci şi citeşte Dumas sau Jerome K. Jerome pentru a compune opere literare. Se joacă pe teme de Shakespeare cu păpuşi Barbie şi Verlaine în limba franceză. “Stă ore în şir într-o expoziţie, indiferent că e la Galeriile de artă Dana ori Cupola din Iaşi sau la muzeele din Viena, Paris ori Cracovia. Urmăreşte compoziţia, tehnica de lucru, combinaţia cromatică. Îi plac Rembrandt, dar şi Dali, da Vinci ori Gustav Klimt”, povesteşte tatăl său. Are o gândire profundă, fiind o fire artistică, meditativă. De aici şi denumirile picturilor sale: Catedrala în amurg, Neantul, Nisipul, Lumina din adânc, Îngerul meu, Canicula.

Trăieşte într-o lume creată de imaginaţia sa debordantă

Iată povestea începuturilor carierei artistice a fiicei sale, Elleny, spusă de tatăl său, respectatul scriitor şi medic Liviu Pendefunda: “Îi veneau idei, se aşeza la masă şi pur şi simplu începea să scrie, uneori lucruri foarte simple, două versuri, patru şi aşa mai departe. Are multă imaginaţie, dar se exprimă frumos nu numai în versuri, ci şi în pictură, cântă la pian, citeşte piese de teatru, joacă în ele, le reinventează...”. Lui Elleny îi plac şi piesele de teatru iar prima carte pe care a citit-o la numai nouă ani a fost “Adam şi Eva” de Liviu Rebreanu. “Privitor la imaginaţia sa debordantă, inova noi piese de teatru cu două personaje din casă, păpusile Barbie şi Tereza, care îi plăceau foarte mult. Exista şi există şi astăzi în ea dorinţa de a trăi alături de ele într-o lume pe care de foarte multe ori o creează ea”.

Binecuvântare de la înalte feţe bisericeşti

Impresionate de talentul său, înalte feţe bisericeşti i-au trimis frumoase cuvinte de binecuvântare cu diferite ocazii, în special de sărbători. Iată una din ele trimisă de P. S. Petru Gherghel Episcop al Diecezei Catolice de Iaşi: “Gânduri de binecuvântare pentru Îngerul meu Elleny Pendefunda: Binecuvântat eşti, Doamne, care ai creat îngerii, mesagerii tăi şi prietenii noştri.Binecuvântat eşti, Doamne, care în copii ne-ai dat bucuria să-i vedem pe îngerii cerului frumoşi şi sfinţi. Binecuvântat eşti tu, care îi faci pe copii să fie mereu mesagerii viselor frumoase. Binecuvântat eşti tu, care inspiri copiilor gânduri şi versuri inspirate pentru bucuria celor mari. Binecuvântat să fii pentru aripile de îngeri ce se întind şi astăzi peste pământ prin copii, comorile pământului. Lăsaţi copilaşii şi nu-i împiedicaţi să vină la mine, căci a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor...cuprinzându-i în braţe îi binecuvânta, punând mâinile asupra lor”.

×