x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ernst&Young: România, mai puţin coruptă decât Cehia sau Ungaria

Ernst&Young: România, mai puţin coruptă decât Cehia sau Ungaria

08 Mai 2013   •   19:09

Mediul de afaceri din România este perceput de şefii de companii locale ca fiind mai puţin corupt decât în cazul altor şapte ţări din UE, printre care Slovacia, Cehia, Ungaria, Spania şi Portugalia, însă se situează înaintea altor 14 state, potrivit unui studiu Ernst&Young (E&Y).

România se situează uşor peste medie, cu 61 din cele 100 de persoane chestionate afirmând că astfel de procedee sunt larg răspândite în business-ul local. Slovenia este percepută de şefii de companii drept cea mai coruptă ţară din UE (96% din respondenţi considerând corupţia larg răspândită în afaceri), urmată de Grecia şi Slovacia (ambele 84%), Cehia (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), România (61%), Italia (60%), Belgia (51%), ţările Baltice (47%), Austria (46%), Irlanda (43%), Marea Britanie (37%), Germania (30%), Franţa (27%) şi Olanda (23%). Suedia şi Finlanda (fiecare cu 12%) au cele mai puţin corupte medii de business.

La nivelul celor 36 de state incluse în raport, Slovenia (96%) este percepută drept cea mai coruptă ţară, în timp ce Elveţia (10%) se află la polul opus.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, nu au fost incluse în raport Bulgaria, Cipru, Danemarca, Luxembourg şi Malta.

Există o discrepanţă majoră între percepţia corupţiei la nivelul întregului mediu de afaceri dintr-o ţară şi cea din domeniul în care activează respondentul, se arată în studiu.

Astfel, la nivelul celor 36 de state, 26% din respondenţi consideră că în domeniul lor mita este o practică obişnuită pentru obţinerea de contracte, în timp ce 57% au o astfel de opinie despre întregul mediu de afaceri.
În România, doar 19% dintre cei consultaţi consideră că practicile de corupţie sunt prezente în aria lor de afaceri.

E&Y a contactat 3.459 de membri din conducerea unor companii din 36 de ţări, inclusiv 22 din UE. Estonia, Letonia şi Lituania au fost tratate de firma de consultanţă ca o singură entitate - ţările Baltice.

×