x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Escrochează liniştit, noi tărăgănăm ancheta !”

“Escrochează liniştit, noi tărăgănăm ancheta !”

de Serban Cionoff    |    22 Oct 2014   •   17:51

M-am numărat, până de curând, printre cetăţenii scumpei noastre patrii care au crezut că la noi, într-un stat de drept, stat membru al Uniunii Europene, toţi suntem egali în faţa legii şi că nimeni, sub nici-un motiv, nu poate fi părtinit, în sensul bun sau…mai puţin bun, al termenului. Uite, însă, că mai multe întâmplări mă fac să am din ce în ce mai serioase dubii în ceea ce priveşte valabilitatea absolută a acestui principiul esenţial al democraţiilor moderne. Am în vedere, în primul rând, tele-justiţia regimului totalitar-băsist şi celebrele dosare instrumentate, la comandă politică, de către procurori ”cu Traian Băsescu în suflet”, împotriva celor pe care Amiralul Dezastrului Naţional îi urăşte de moarte. Am în vedere, în egală măsură, tot mai multele cazuri în care persoane anume delegate de către comunitate să vegheze la buna aplicare a legii, din justiţie sau din poliţie, dau dovadă de o inadmisibilă toleranţă faţă de răufăcători şi, prin aceasta, pot deveni părtaşi la nelegiuiri. Iar dacă, prin faptul că eroii, de fapt victimele, acestor situaţii, nu sunt VIP-uri,asemenea cazuri nu ajung să fie cunoscute publicului larg, asta nu înseamnă şi că ele nu trebuie aduse la lumina zilei.

Iată şi întâmplarea de la care am plecat spre a face această amară constatare. Pe la începutul acestui an, soţia mea a cunoscut o persoană care s-a oferit să îi faciliteze să petreacă nişte zile de din vacanţa de vară la o pensiune din Mamaia. Fireşte, contra cost. Drept pentru care, de bună credinţă, soţia mea i-a virat doamnei cu pricina, într-un cont bancar, suma de 1900 RON, reprezentând masa si cazarea pentru ea şi o bună prietenă. Numai că, ghinion de neşansă!, pe la începutul lunii iunie aceeaşi doamnă i-a comunicat că nu îşi mai poate onora promisiunea. Normal şi firesc ar fi fost ca doamna respectivă să restituie şi cei 1 900 RON. “Normal şi firesc” pentru restul lumii, dar nu şi pentru persoana despre care vă povestesc. Şi, uite aşa, din iunie şi până acum, la toate apelurile telefonice ale soţiei mele debitoarea (fiindcă, debitoare este, nu-i aşa?) răspunde, invariabil, cu promisiuni şi cu amânări.

Situaţie în care, de bună credinţă - adică credulă de-a binele fiind – soţia mea a adresat un memoriu onor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila, în raza căruia domiciliază cea în cauză şi a solicitat ca, în temeiul şi în limitele atribuţiilor conferite de lege, să fie sprijinită în rezolvarea situaţiei. Memoriul, datat 27 VII 2014 a fost adresat domnului Inspector Şef al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Brăila.

Cu asta începe o mare tevatură demnă de o nouă Şeherezadă! După ceva vreme, am fost contactaţi telefonic de către un domn comisar de la Brăila care ne-a anunţat că va trimite cauza colegilor săi de la Circa 4 Poliţie Bucureşti, în arealul căreia domiciliem. Cea ce s-a şi întâmplat iar, spre meritul lor, oamenii legii de aici şi-au făcut cu operativitate datoria, urmând să trimită concluziile anchetei colegilor de la IPJ Brăila.

De aici, adică de la sfârşitul lui septembrie, s-a rupt filmul! De mai bine de o lună soţia mea nu a primit nici-un semn de viaţă de la oamenii legii din judeţul Chirei Chiralina. Şi, după câte i-a spus, telefonic, debitoarea cu acte în regulă, nici pe ea nu a deranjat-o cineva de la Poliţie. Mai mult, chiar azi dimineaţă, persoana în cestiune i-a notificat, telefonic, soţiei mele că, în condiţiile în care a fost reclamată, nu va restitui suma decât după ce o vor chema la Poliţie sau dacă soţia mea îşi retrage cererea! Mai pe urmă, femeie miloasă fiind, i-a promis că s-ar putea, totuşi, să îi trimită banii… sâmbătă. Zi în care, după cum bine se ştie, nu se efectuează operaţii bancare.

Dumneavoastră ce înţelegeţi din toate acestea? Fireşte, scenarii de toată mâna se pot face după imaginaţia fiecăruia. Dar cum, în ce mă priveşte, nu sufăr de “scenarită”, nu pot decât să spun că, printr-un asemenea comportament, cei de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Brăila asigură (chiar şi fără voia lor) o nesperată oblăduire unor indivizi certaţi cu legea şi cu normele unei societăţi bazate pe respect şi pe bună credinţă. Cum s-ar zic:”Escochează liniştit, tărăgănăm noi ancheta ca să-ţi fie bine!”

Dacă greşesc, rog respectuos ca persoane abilitate ale Poliţiei Române sau ale Ministerului Afacerilor Interne să mă corecteze…

×