x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Estimări înspăimântătoare! Ce au descoperit oamenii de ştiinţă legat de creşterea temperaturilor în următorii ani

Estimări înspăimântătoare! Ce au descoperit oamenii de ştiinţă legat de creşterea temperaturilor în următorii ani

22 Mai 2013   •   08:22
Estimări înspăimântătoare! Ce au descoperit oamenii de ştiinţă legat de creşterea temperaturilor în următorii ani

În 1995, cinci zile de căldură au produs mai bine 750 de victime în Chicago, iar în 2003, un val de căldură a lovit Europa ducând la 70.000 de decese, scrie descopera.ro. Dintre toate ţările, Franţa a fost cea mai afectată, având în vedere că locuitorii de aici nu sunt obişnuiţi cu temperaturi extreme şi nu au locuinţe dotate cu aer condiţionat. Numărul de decese a fost atât de mare încât companiile de servicii funerare nu au mai avut unde să depoziteze defuncţii.

Acum, oamenii de ştiinţă şi oficialităţile din marile oraşe se tem de viitoarele valuri de căldură care ar putea lovi iar centrele urbane. Şi temerile lor sunt justificate.

Rezultatele unui nou studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, indică faptul că numărul deceselor asociate cu creşterea temperaturilor ar putea fi cu 20% mai mare până în 2020. Mai mult, în cel mai rău caz, specialiştii estimează că decesele produse de temperaturile ridicate ar putea creşte chiar şi cu 90 de procente până în anii 2080.

Acest fenomen „are rolul de a ne aminti că unul dintre cele mai mari hazarde de care poate avea parte populaţia urbană este creşterea temperaturilor”, a declarat Radley Horton, coordonatorul studiului.

Temperaturile medii lunare din Central Park, New York, au crescut cu 2 grade Celsius între anii 1901 şi 2000, cu mult mai mult decât media Statelor Unite şi cea globală. Cel mai probabil, motivul, cel puţin parţial, este efectul urban de insulă termică care face ca temperatura din oraş să fie cu mult mai ridicată decât cea din alte zone, mai ales pe timpul nopţii.

În funcţie de modelele climatice şi viitoarele emisii de carbon, ne putem aştepta ca până la mijlocul secolului temperaturile să crească cu 1,8 - 2,3 grade Celsius şi cu 2,3- 3,9 grade Celsius până în 2080. În cel mai bun scenariu, până în 2080 se va înregistra o creştere de 15% a deceselor provocate de temperaturi, comparativ cu anii 1980. câns s-au înregistrat 370 de decese cauzate de caniculă şi 340 de morţi provocate de frig. În cel mai rău caz, creşterea va fi dublă, de 30 de procente şi va produce mai mult de 1000 de decese.


×