x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eurodac - Amprente europene

Eurodac - Amprente europene

13 Dec 2006   •   00:00
Eurodac - Amprente europene

De ieri, baza de date europeana de amprente digitale functioneaza si in Romania. Proiectul, in valoare de 2,1 milioane de euro, reprezinta una dintre obligatiile tarii noastre in vederea aderarii la UE.

Reteaua, existenta la nivelul intregii Uniuni Europene, a fost creata cu scopul de a sprijini combaterea migratiei ilegale si de a preveni depunerea de cereri de azil succesiv in mai multe state membre UE de catre aceeasi persoana. Dat in folosinta dupa ce a fost testat cu succes pe parcursul unei saptamani, proiectul, cu o valoare totala de 2,1 milioane de euro, a fost infiintat din fonduri PHARE, contributia Romaniei fiind de 25%.

INEDIT. Sistemul Eurodac are o baza de date europeana de amprente digitale, infiintata in 2003, care contine amprentele tuturor solicitantilor de azil in varsta de peste 14 ani. Aceste amprente sunt transmise mai departe in format digital catre unitatea centrala a Comisiei Europene, unde sunt comparate automat cu amprentele deja inregistrate in baza de date. Procedura usureaza munca autoritatilor si permite acestora sa verifice daca solicitantul de azil nu a trecut ilegal in Uniunea Europeana sau daca nu a introdus deja o cerere intr-un alt stat membru.

Sistemul National Eurodac are mai multe locatii situate in Punctele de Control Trecere a Frontierei, aflate la frontiera externa a UE, in Centrele de primire si cazare a solicitantilor de azil din Radauti, Timisoara, Galati, Somcuta Mare - Maramures si in centrele de luare in custodie publica a cetatenilor straini cu sedere ilegala, aflati pe teritoriul Romaniei.

In paralel, MAI a asigurat modernizarea sistemului national AFIS (Automated Fingerprint Identification System - Sistemul Automat de Identificare a Amprentelor), acesta permitand o identificare mai usoara a persoanelor care au savarsit infractiuni pe teritoriul UE.

×
Subiecte în articol: observator