x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europa Centrală, sub ape. Unda de viitură de pe Dunăre coboară ameninţător spre România (VIDEO)

Europa Centrală, sub ape. Unda de viitură de pe Dunăre coboară ameninţător spre România (VIDEO)

05 Iun 2013   •   11:11
Europa Centrală, sub ape. Unda de viitură de pe Dunăre coboară ameninţător spre România (VIDEO)
Sursa foto: MANFRED FESL/EPA

Unda de viitură de pe Dunăre va ajunge în zona Brăilei în aproximativ zece zile, după cum a declarat directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Adrian Turiac.

"Unda de viitură, venită din amonte, a ajuns la intrarea în ţara noastră. La Brăila va ajunge aproximativ în zece zile. Acum avem o cotă de 414 centimetri şi un debit de 6.500 de metri cubi pe secundă. Ne aşteptăm ca debitul să crească până la 12.500 mc/s, iar cota să ajungă din nou la 600 - 625 centimetri, cum a fost maximul atins pe parcursul acestei primăveri", a declarat directorul SGA Brăila, Adrian Turiac, citat de Agerpres.

Potrivit directorului SGA Brăila, vor fi inventariate zonele cu probleme de pe digurile din judeţul Brăila şi vor fi întărite cu saci de pământ şi fascine de nuiele. Istoricul Dunării la Brăila a fost în 2010, când s-a înregistrat o cotă de 710 centimetri.

Periferia capitalei cehe Praga era sub ape marţi, după ploile diluviene şi inundaţiile care s-au soldat cu 11 morţi în Europa Centrală şi care au determinat evacuarea a peste 10.000 de persoane în Germania, relatează agenţia Reuters.

Inundaţiile au ucis 11 oameni în Europa Centrală

Şase persoane şi-au pierdut viaţa în Republica Cehă, unde a fost decretată stare de urgenţă. În Austria, două persoane au murit şi alte două sunt date dispărute. S-au înregistrat, de asemenea, un mort în Polonia şi alţi doi în sudul Germaniei, pe malurile Dunării. În sudul şi în nordul Pragăi, suburbiile se află sub apă, fiind cele mai mari inundaţii din 2002, când s-au înregistrat 17 morţi şi pagube materiale evaluate la 20 miliarde de euro.

Digurile metalice instalate au împiedicat inundarea de către apele umflate ale Vltavei cartiere istorice ale oraşului Praga, introdus în patrimoniul mondial al UNESCO. În alte locuri au fost amplasaţi saci cu nisip care au împiedicat revărsarea apelor.

Potrivit previziunilor meteorologice, precipitaţiile puternice ar urma să se atenueze în Republica Cehă, dar vor continua să afecteze unele regiuni din Germania, Slovacia şi Ungaria în următoarele zile.

Întreruperea navigaţiei fluviale luni pe unele tronsoane ale Dunării şi Rinului ar urma să fie prelungită cel puţin până joi. Traficul era în continuare întrerupt marţi pe Rin în amonte de Koblenz, în sudul Germaniei.







×