x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV. Maia Morgenstern, propusă de Sorin Oprescu pentru funcţia de director al Teatrului Evreiesc

EXCLUSIV. Maia Morgenstern, propusă de Sorin Oprescu pentru funcţia de director al Teatrului Evreiesc

de Maria Sârbu    |    Iulia Barbu    |    23 Aug 2012   •   09:22
EXCLUSIV. Maia Morgenstern, propusă de Sorin Oprescu pentru funcţia de director al Teatrului Evreiesc

Actrita Maia Morgenstern este propunerea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru functia de director al Teatrului Evreiesc de Stat. Enuntul vine ca urmare a decesului lui Harry Eliad, cel care a condus acest teatru din 1989 si pana la inceputul acestei luni.

"Maia Morgenstern este una dintre marile artiste ale noastre. A cucerit milioane de inimi cu harul ei si a promovat Romania in lume. Consider ca avem datoria sa ne pretuim valorile si sa le punem acolo unde le este locul. Poate ca Maia Morgenstern ar trebui sa-si lase si altfel amprenta asupra teatrului romanesc, sa-i inspire si sa-i indrume pe cei tineri, iar functia de director al Teatrului Evreiesc de Stat sper ca ii va oferi aceasta posibilitate', a declarat Sorin Oprescu pentru Jurnalul National.

Referitor la propunerea venita din partea primarului general, Maia Morgenstern, care joaca pe scena Teatrului Evreiesc inca din facultate (inceputul anilor ’80), avand un respect deosebit pentru regizorul si directorul Harry Eliad, a spus, pentru Jurnalul National ca deocamdata teatrul este in doliu si e un moment al aducerii aminte, dar e si un moment al bilanturilor.

"Cand esti in doliu, alte declaratii nu-si au rostul. Trebuie sa te gandesti, cu recunostinta la cel care s-a dus, care a iubit si a condus acest teatru foarte multi ani. Totusi este vorba de o perioada de interimat, de aceea cred ca e un moment al evaluarilor pe toate planurile si nu un moment al declaratiilor. Sunt actrita la Teatrul Evreiesc de peste 30 de ani, cunosc si iubesc teatrul, inima mea pulseaza cu inima teatrului, ii cunosc realitatile, ii inteleg nevoile. Si, in masura in care este nevoie de prezenta mea acolo, fiind solicitata, sunt gata sa sprijin teatrul. Atat cat este nevoie. Dar, repet, e un moment de reculegere, un moment de cumpana. Fiecare sa se uite bine si sa se evalueze pe sine si ce e in jurul lui', a afirmat actrita.

Deoarece suntem in pragul noii stagiuni, am intrebat-o pe Maia Morgenstern cum vede viitorul sezon teatral. Foarte prudenta in a face declaratii, ea a raspuns: "O sa vedem. Trebuie sa purtam un mare respect pentru memoria celui care a fost directorul teatrului, Harry Eliad, pentru tot ce s-a incercat, si in vremuri grele, si s-a reusit in teatru. E momentul de reculegere si evaluare. E vorba de prudenta, de intelepciune. Pana acum n-am avut functii de manager. Este o responsabilitate imensa. Si se cuvine cu prudenta si cu foarte multa atentie, pe toate planurile, sa pasesti in lumea asta in care ‘director’ suna frumos iar ‘manager’ suna pompos. Uitati-va la atributiile si indatoririle unui director si o sa vedeti ca nu e atat de vesel. E foarte multa munca aplicata, trebuie sa cunosti. Lucrurile se mai invata pe parcurs, dar trebuie totusi invatate de la inceput. Trebuie sa existe bunele intentii, trebuie sa existe visuri curajoase, trebuie sa stii sa te inconjori de oameni devotati, de oameni care iubesc si respecta teatrul, cel putin asa cum o fac eu, daca nu chiar mai mult, si dupa aceea poti sa te gandesti ce-i de facut'.

Maia Morgenstern a primit in acest an chiar de ziua ei, 1 mai, o stea pe Aleea Celebritatilor din Capitala. Actrita joaca pe mai multe scene din Bucuresti: Teatrul National, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Metropolis, Teatrul Odeon. Din 1985, cand a terminat Institutul de Teatru si Film, si pana in 1988 a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Apoi a venit la Bucuresti. A realizat multe roluri memorabile in teatru si film, primind distinctii importante.

×