x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Extremişti maghiari au vandalizat ambasada României la Budapesta

Extremişti maghiari au vandalizat ambasada României la Budapesta

15 Ian 2018   •   20:54
Extremişti maghiari au vandalizat ambasada României la Budapesta

Ambasada României la Budapesta a fost vandalizată! Membrii grupării extremiste Mişcarea celor 64 de Comitate au acoperit stema României cu steagul secuiesc. Este replica venită după ce premierul Mihai Tudose a făcut declaraţii referitoare la arborarea drapelului secuiesc pe instituţiile publice. 

 

Cei care arborează steagul Ţinutului Secuiesc pe instituţiile publice "vor flutura lângă el", este declaraţia premierului Mihai Tudose, care a aprins spiritele până la Budapesta. Acolo, membrii Mişcării celor 64 de Comitate au vandalizat ambasada României, arborând steagul secuiesc peste sigla naţională. 

Premierul şi-a explicat astăzi declaraţia: "Când m-am referit la fluturatul pe steaguri, m+am referit la autorităţile statului, care trebuie să aplice legea. Mandatele lor vor flutura lângă steag, dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu despre spânzurat pe nu-ştiu-cine." 

 

Gestul extremiştilor nu a afectat securitatea ambasadei, dar nu a rămas fără ecou. Chiar şi aşa, indivizii au plecat fără ca cineva să îi oprească. Dintr-un motiv simplu. Ambasada nu e păzită de poliţişti.

O reacţie din partea omologilor maghiari a întârziat să apară. Astăzi, Teodor Meleşcanu a luat primele măsuri. Tot astăzi, ambasadorul Ungariei în România a fost convocat la discuţii. 

Mişcarea celor 64 de Comitate are puternice legături cu Jobbik, partidul de extremă dreapta din Ungaria. Însă are mulţi membri şi adepţi chiar şi în România. Poate cel mai cunoscut dintre ei este Beke Attila Istvan, bărbatul arestat de DIICOT în urmă cu doi ani după ce a plănuit un atac cu bombă chiar de ziua naţională a României.Observator.tv

×