x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fabrica de dosare a judecatoarei Andreea Ciuca

Fabrica de dosare a judecatoarei Andreea Ciuca

20 Feb 2004   •   00:00

Un raport al Inspectiei Generale si Audit Intern din Ministerul Justitiei a scos la iveala noi aspecte despre modul in care fosta presedinta a Tribunalului Mures, Andreea Ciuca, si-a exercitat activitatea.

In perioada cat a condus Tribunalul, Ciuca a recurs la o "denaturare a parametrilor de activitate a instantei, dand impresia unor realizari spectaculoase", arata raportul citat. Controlul a relevat o serie de probleme grave, cum ar fi denaturarea cu bunastiinta a datelor statistice privitoare la operativitatea instantei, prin inregistrarea a peste 3.500 de decizii inexistente. De fapt, Andreea Ciuca a raportat la Bucuresti mai multe dosare solutionate decat erau in realitate. Mai apoi, la venirea controlului de la Bucuresti, Ciuca a trebuit sa fabrice dosare pentru a ajunge la numarul raportat.

MARTURII. Dovada stau cateva declaratii ale grefierilor sau arhivarilor, care recunosc ca in luna februarie a anului 2003 au fost pusi de Andreea Ciuca sa inregistreze retroactiv, incheieri de legalizari si investiri cu titlu executoriu ale sentintelor. Scopul acestor manevre era de fapt majorarea procentului de operativitate a Tribunalului Mures, institutia aparand ca fiind printre cele mai prolifice din tara. Iata cateva declaratii in acest sens: "In data de 16.02.2003 am fost chemata la serviciu din ordinul doamnei presedinte Andreea Ciuca, pentru a efectua legaliza ri si investiri pentru dosarele din 2002 (...). Am stat la serviciu in acea zi pana la ora 22:00 de la ora 9:00, restul (de inregistrari - n.r.) fiind impartite la alte colege", a declarat D.I., arhivar la Judecatoria Targu-Mures.

NIMIC NOU. O alta declaratie data de o angajata a Tribunalului Mures spune ca "in timpul unui control, din dispozitiile doamnei Ciuca, am completat incheieri la legalizari si investiri impreuna cu colegele mele din arhiva comerciala". Aceasta practica de a face raportari nereale catre ministere a fost adoptata, cu succes, dupa 1989, de mai multi sefi de institutii care, la adapostul unor "realizari marete", isi vedeau linistiti de treaba. Printre acestia se numa ra si fostul sef al Garzii Financiare Mures, Gheorghe Hutanu, care se afla la conducerea unei institutii situate pe locurile fruntase din tara la capitolul venituri aduse la Bugetul de Stat, insa in realitate haituia firmele muresene. (Stefan Ormenisan)

Dosarul judecatoarei
Judecatoarea Andreea Ciuca (foto) a fost trimisa in judecata la jumatatea lui decembrie 2003 de Parchetul Anticoruptie. Printre acuzatiile aduse de procurori se afla si falsificarea datelor statistice ale Tribunalului Mures, in perioada 2000-2003, pentru obtinerea unor foloase materiale nemeritate. Potrivit rechizitoriului, peste 3.700 de dosare figurau in mod nereal ca solutionate. Andreea Ciuca mai este acuzata de luarea unei mite de peste 730 de milioane de lei de la omul de afaceri Viorel Tibrea si de sustragerea unor inscrisuri. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator andreea ciuca