x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FACIAS dă statul în judecată în scandalul VW

FACIAS dă statul în judecată în scandalul VW

30 Sep 2016   •   16:20
FACIAS dă statul în judecată în scandalul VW
Sursa foto: JULIAN STRATENSCHULTE/EPA

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) dă statul în judecată pentru lipsa de interes în ceea ce priveşte despăgubirea românilor care au achiziţionat autoturisme Volkswagen cărora le-a fost aplicat softul ce păcăleşte testele de poluare. FACIAS susţine că statul a ignorat şi recomandările UE în acest caz.

FACIAS va acţiona în instanţă Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor cerând instanţei să oblige aceste instituţii să ia măsuri de protecţie a consumatorilor şi a mediului. "Apreciem că, prin întârzierea demersurilor asumate şi anunţate, instituţiile statului prejudiciază atât imaginea României, care are obligaţia de a respecta solicitările oficiale ale Uniunii Europene, asemeni celorlalte state membre, cât mai ales pe clienţii români de bună credinţă care au achitat toate taxele la achiziţionarea unui autovehicul VW", susţine Oana Florea, reprezentant FACIAS. "În România există peste 50.000 de autoturisme pe care au fost instalate dispozitive sau tehnici de manipulare a emisiilor. Potrivit unui răspuns trimis FACIAS de către Registrul Auto Român, numai 12,52% dintre aceste maşini au fost rechemate pentru remedierea neconformităţilor. Nimeni nu a fost însă despăgubit", susţine FACIAS. Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor au format o comisie mixtă, anul trecut, pentru calcularea pagubelor. Până în prezent, nu a fost stabilit niciun prejudiciu. De altfel, Ministerul Transporturilor a refuzat să dea detalii despre concluziile comisiei, la solicitarea FACIAS, încălcând legea liberului acces la informaţii de interes public, potrivit FACIAS.

La izbucnirea scandalului Volkswagen statul estimase prejudiciul în România la 30 de milioane de euro – diferenţa dintre taxele pentru motorizarea Euro 5 şi Euro 4

×