x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FACIAS: STOP abuzurilor de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

FACIAS: STOP abuzurilor de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

22 Iun 2018   •   17:03
FACIAS: STOP abuzurilor de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) i-a transmis ministrului Culturii, George Ivaşcu, o scrisoare prin care solicită dispunerea unui control la Muzeul Naţional al Ţăranului Român cu privire la refuzul conducerii acestuia de a difuza, în cinematograful din incinta sa, lungmetrajul „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”.

FACIAS consideră că această decizie abuzivă şi discriminatorie creează un precedent periculos. În scrisoarea transmisă Ministrului Culturii, FACIAS consideră că este inadmisibil ca o instituţie publică de cultură (Muzeul Naţional al Ţăranului Român), pusă în slujba societăţii şi deschisă publicului, să refuze difuzarea unui film din motive ce nu au legătură cu performanţa şi calitatea artistică a lungmetrajului, ci cu subiectul pe care îl tratează, un subiect referitor la o minoritate sexuală.

Lungmetrajul urmează să aibă premiera internațională la cea de-a 72- a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh. În România, filmul a fost prezentat la Cluj, pe 2 iunie, în cadrul celei de-a 17 ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde a fost selectat în competiţia Zilelor Filmului Românesc. Refuzul conducerii Muzeului Național al Țăranului Român de a permite difuzarea filmului este discriminatoriu şi in masura sa creeze un precedent periculos.

Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile și sunt drepturi garantate de art. 30 din Constituţia României pe care cu toții avem obligația să o respectăm. Ca urmare, FACIAS solicită Ministrului Culturii demararea unei anchete cu privire la refuzul difuzării unei producţii culturale. De asemenea, solicităm revocarea hotărârii luate de conducerea Muzeului Țăranului Român și difuzarea lungmetrajului „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă” în cinematograful muzeului.

×