x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Povestea INCREDIBILĂ a familiei Toma. Autorităţile britanice îi obligă să stea într-o casă cu trei camere, deşi sunt 17 persoane

Povestea INCREDIBILĂ a familiei Toma. Autorităţile britanice îi obligă să stea într-o casă cu trei camere, deşi sunt 17 persoane

de Irina Sandic    |    23 Iul 2014   •   19:53
Povestea INCREDIBILĂ a familiei Toma. Autorităţile britanice îi obligă să stea într-o casă cu trei camere, deşi sunt 17 persoane
Sursa foto: Povestea INCREDIBILĂ a familiei Toma. Autorităţile britanice îi obligă să stea într-o casă cu trei camere, deşi sunt 17 persoane

 Dorinţa de a câştiga prin muncă mai mulţi bani şi de a avea o situaţie mai bună în societate încă rezistă printre românii plecaţi în străinătate. De aceea, aceştia sunt determinaţi, uneori, să apeleze la mici trucuri pentru siguranţa şi bunăstarea familiei lor. Lăsând în spate ţara şi casa unde şi-au trăit o mare parte din viaţă, românii pleacă fără să se mai uite în urmă. Iau cu ei speranţa că vor duce o viaţă mai bună şi nu uită să pună în bagaj şi amintirile de pe plaiurile româneşti.  

Ca ei sunt şi familia Toma, o familie numeroasă, formată din 17 membri, care a plecat în Marea Britanie pentru a duce o viaţă mai bună. Aceştia au ajuns în Marea Britanie în 2012. Însă, din cauza faptului că erau o familie numeroasă, românii au întâmpinat probleme atunci când au vrut să găsească o casă. Din dorinţa de a fi acceptaţi, şi de a putea locui undeva legal, capul familiei, Mihai Toma a fost nevoit să-l mintă pe propietarul casei spunându-i că familia sa are doar şaşe membri.

 Electrician de meserie, Mihai Toma are 47 de ani şi câştigă 1.800 de lire pe lună potrivit publicaţiei britanice, Daily Mail. Mama, Veronica Toma în vărstă de 37 de ani a vrut să vină împreună cu copiii în Marea Britanie pentru a le oferi o educaţie mai bună şi o şansă la dezvoltare. Fiica lor Daniela, în vârstă de 19 ani este studentă şi totodată stâlpul casei atunci când se iveşte o conversaţie , deoarece vorbeşte fluent limba engleză.

Chiria casei din Harrow, situată în nord-vestul Londrei, este plătită din salariul de 1.800 de lire, bani câştigaţi de Mihai Toma, însă, datorită numărului mare de membri ai familiei, ei primesc 55.000 de lire sterline pe an din credite şi beneficii sociale, o sumă deloc neglijabilă.

 În ciuda eforturilor familiei Toma de a încerca să obţină o casă, care să aibă mai mult de trei dormitoare, având în vedere familia foarte numeroasă, primăria oraşului Harrow îşi face griji pentru banii şi beneficiile pe care ar fi obligaţi să le ofere legal familiei. Astfel, reprezentanţii primăriei fac tot posibilul ca familia Toma să nu primească o casă mai mare.

Mai mult, inspectorii care au verificat condiţiile în care trăieşte familia Toma, au descris locul ca fiind unul dintre cel mai aglomerat spaţiu văzut vreodată. De asemenea, ofiţerii de sănătate ai mediului au avut aceeaşi părere faţă de casa în care trăiesc cei 15 membrii ai familiei Toma.

Chiar şi purtătorul de cuvânt al Consiliului local din Harrow a declarat că, în opinia sa este casa cu cei mai mulţi locuitori.

„Agenţiile nu au vrut să ne ajute, deoarece eram prea mulţi.A trebuit să-l minţim pe propietar că suntem şaşe. Să minţi nu este un lucru bun, dar a fost singura modalitate prin care am putut să locuim şi noi într-o casă, nu ne închiria nimeni”, a declarat soţia lui Mihai Toma. 

Familia a făcut deja mai multe cereri pentru chiria unei case mai încăpătoare însă, în mod uluitor, Consiliul din Harrow le-a refuzat pe motiv că nu au multe case cu cinci sau şase dormitoare de închiriat, iar cele pe care le au sunt deja rezervate. 

 Ca să fie lucrurile şi mai clare, directorului departamentului alocări de locuinţe din cadrul Consiliului Harrow, Glen Hearden, a afirmat că este vina familiei Toma pentru situaţia în care se află, deoarece persoanele care decid să vină în străinătate pentru a munci şi îşi aduc şi familia cu ei, au datoria să se asigure că vor avea o casă potrivită.

Familia Toma continuă lupta cu prejudecăţile britanicilor şi speră ca într-un final să fie acceptaţi ca membri ai comunităţii în care locuiesc.

×