x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fara facultati de stat in limba maghiara!

Fara facultati de stat in limba maghiara!

28 Ian 2005   •   00:00

Posibilitatea infiintarii de facultati in limba maghiara in cadrul Universitatii Babes-Bolyai este exclusa, a subliniat ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, care a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, ca "este categoric impotriva segregationismului" pe criterii etnice si ca nu va accepta cererile reprezentantilor UDMR.

Pe de alta parte, liderul UDMR, Marko Bela, a precizat ieri ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a inceput discutiile cu ministrul Educatiei pentru "largirea invatamantului universitar" si crearea unei structuri decizionale in cadrul universitatilor de stat. UDMR vrea infiintarea unei facultati de stiinte ale naturii si una de stiinte sociale. In legatura cu afirmatiile facute in urma cu cateva zile de catre senatorul de Cluj, Eckstein Peter-Kovasc, si de presedintele UDMR, Marko Bela, care considera ca o solutie pentru rezolvarea divergentelor pe tema invatamantului de stat in limba maghiara este aceea ca Guvernul roman sa sprijine cu fonduri Universitatea particulara Sapientia, Miclea a declarat ca va aplica si la Sapientia aceleasi principii ca si la restul universitatilor din tara.

Guvernul Ungariei contribuie cu doua miliarde de forinti anual la functionarea Universitatii Sapientia, care inca nu este acreditata. (Elena Stanciu, Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator