x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FERMA PREŞEDINTELUI. Arabii muncesc pe plantaţia lui Băsescu

FERMA PREŞEDINTELUI. Arabii muncesc pe plantaţia lui Băsescu

de Jurnalul National    |    15 Ian 2014   •   21:40
FERMA PREŞEDINTELUI. Arabii muncesc pe plantaţia lui Băsescu
Sursa foto: Mircea Rosca/Mediafax Foto

După ce a reziliat contractul cu Dan Preda, ginerele secretarului de la Nana, Ioana Băsescu şi-a arendat terenul unor libanezi care au avut probleme cu legea
Audierea secretarului Primăriei Nana, Tudoriţa Nicolae, de către Comisia parlamentară de anchetă ar putea scoate la iveală informaţii spectaculoase, nu doar despre rolul jucat de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu în intermedierea tranzacţiei. Înainte ca Ioana Băsescu să cumpere terenul de la Nana, acesta era lucrat în arendă de firma lui Dan Preda, ginerele Tudoriţei Nicolae. Tranzacţia l-a lăsat pe vechiul arendaş fără subvenţia de 46.400 de euro pe care o încasase deja pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Pentru ca arendaşul să beneficieze de aceşti bani, proprietarul unui teren nu avea voie să-l vândă până la 1 decembrie 2013. Târgul făcut de fiica preşedintelui cu Berfige SRL, fostul proprietar al terenului, a transformat familia Tudoriţei Nicolae în victimă colaterală.

Contractul de arendă a fost reziliat în momentul în care Ioana Băsescu a devenit cel mai mare moşier de la Nana. Acum, pământul este exploatat de către Maria Traiding, un colos în domeniul agriculturii, care lucrează doar în judeţul Călăraşi 35.000 de hectare de teren. Societatea este condusă de către El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică. Aceştia, în luna august a anului 2012, s-au aflat în colimatorul procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ­ Structura Centrală. La acea vreme, organele de anchetă au susţinut că cei doi au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Arabii muncesc pe plantaţia lui Băsescu
Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extracomunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de TVA. Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare.
 
Toţi oamenii preşedintelui
“Ferma prezidenţială de la Nana Călăraşi este alcătuită din 290 de hectare de teren agricol. 150 de hectare sunt cultivate în acest moment cu grâu, diferenţa de 140 de hectare fiind reprezentată de o cultură de orz. Întreaga suprafaţă de teren a fost achiziţionată către Ioana Băsescu, fiica locatarului de la Palatul Cotroceni, de la firma italiană Berfige printr-un credit la CEC Bank în valoare de 4,6 milioane de lei pe o durată de 30 de ani.
Vasile Iliuţă, singurul parlamentar călărăşean din partea PDL, şi Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada în care Mihai Răzvan Ungureanu a fost premier, nu sunt tocmai străini de terenul cumpărat de către Ioana Băsescu la Nana, primărie condusă de către primarul PDL Gheorghe Dobre. Iliuţă a fost cel care i-a spus lui Adrian Rădulescu, consilier prezidenţial, despre suprafaţa de teren din judeţul Călăraşi. Stelian Fuia, trecut pe linie moartă după ce în 2012 a ratat atât postul de preşedinte al CJ Călăraşi, cât şi pe cel de membru în Camera Deputaţilor, a încercat fără succes să-l convingă pe prietenul său, Daniel Obadă, unul dintre cei mai importanţi fermieri din zona Fundulea Lehliu Gară şi fost şef al Direcţiei Agricole Judeţene Călăraşi în perioada guvernării PDL UNPR, să intre în afacere, dar miza prea mare l-a speriat pe Obadă, care a preferat să facă un pas în spate. În lipsa arendaşului “portocaliu” s-a ajuns la Maria Traiding.

Rata la bancă, nici o grijă!
Atunci când un fermier ia în arendă o suprafaţă mică de teren, acesta se angajează să-l răsplătească pe proprietar cu o cantitate de cereale care variază între 1.000 şi 1.200 de kilograme pentru fiecare hectar, în funcţie de cât de mare este recolta. Cei care deţin în proprietate suprafeţe mai mari de teren, aşa cum este cazul Ioanei Băsescu, negociază de pe poziţii de forţă şi obţin, de cele mai multe ori, inclusiv banii pe care societatea care lucrează terenul îi primeşte ca subvenţie de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. În cazul cerealelor păioase, cum sunt grâul şi orzul, subvenţia este de 160 de euro, ca redevenţă, pentru fiecare hectar. Practic, Ioana Băsescu va încasa anul acesta 32.800 de euro, echivalentul pe piaţă a 180 de tone grâu, şi 30.000 de euro, echivalentul pe piaţă a 168 de tone de orz. În 2013, în judeţul Călăraşi, preţul grâului a fost de 0,82 lei/kg, în vreme ce orzul s-a vândut cu 0,8 lei/kg. La banii rezultaţi ca redevenţă se mai adaugă şi cei 46.400 de euro, echivalentul subvenţiei, rezultând, astfel, încasări anuale de aproximativ 110.000 de euro. La o rată de 5.600 de euro pe lună, fiica preşedintelui poate rambursa fără bătăi de cap 67.000 de euro anual şi mai rămâne şi cu bani de buzunar.

×
Subiecte în articol: ferma presedintelui