x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FERMA PREŞEDINTELUI. Oamenii preşedintelui, chemaţi la Comisia Nana

FERMA PREŞEDINTELUI. Oamenii preşedintelui, chemaţi la Comisia Nana

19 Ian 2014   •   19:28
FERMA PREŞEDINTELUI. Oamenii preşedintelui, chemaţi la Comisia Nana
Sursa foto:

Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana  continuă audierile pentru cea de-a doua săptămână. Printre cei chemaţi să dea explicaţii se numără fostul prefect al judeţului Călăraşi Doru Ioan Tărăcilă, secretara Primăriei, Nana, Tudoriţa Nicolae, şi fostul director al Institutului Fundulea, Stelian Fuia. Tudoriţa Nicolae, secretara Primăriei din Nana, este persoana care l-a ajutat pe consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu să intermedieze achiziţia Fermei Preşedintelui. Ioana Băsescu a cumpărat pe 9 septembrie 291 de hectare de teren agricol de la Berfige SRL, o firmă deţinută de cetăţeni italieni care locuiesc în Monaco. Tudoriţa Niculae a vândut chiar ea italienilor o parte din terenul care a ajuns apoi la Ioana Băsescu, iar familia acesteia lucra în arendă terenul de la Nana înainte să fie cumpărat de fiica preşedintelui. PDL-istul Stelian Fuia, unul dintre apropiaţii preşedintelui Băsescu, este urmărit penal de DNA deoarece a devalizat Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea. Comisia verifică dacă parte din terenul care a ajuns la Ioana Băsescu a aparţinut Staţiunii Fundulea. În urma audierilor de săptămâna trecută au apărut informaţii potrivit cărora, în cadrul procesului de retrocedare, anumite persoane din Nana au primit teren în Fundulea.

Stelian Fuia va fi audiat săptămâna aceasta. Se pregăteşte consilierul prezindenţial Adrian Rădulescu
Programul audierilor din această săptămână a fost anunţat de senatorul PSD Gabriela Firea, membru al comisiei: “Luni, de la ora 15:00, fostul prefect de Călăraşi Doru Ioan Tărăcilă, de la ora 16:00 ­ fostul prefect de Călăraşi Jenel Şerban, de la ora 17:00 ­ fostul prefect de Călăraşi Lilian Ionescu. Pentru ziua de marţi vor veni la audieri fostul primar al comunei Nana Dumitru Budeşteanu, de la 11:00 ­ secretara Primăriei, Nana Tudoriţa Nicolae, de la 12:00 ­ lucrătorul agricol al Primăriei Nana, Marian Dobre. Pentru ziua de miercuri programul este următorul: de la ora 10:00 ­ fostul director general al Institutului Fundulea Stelian Fuia, de la 11:00 ­ reprezentanţi ai APIA Călăraşi şi ai Direcţiei pentru Agricultură, de la 12:00 ­ actualul director general al Institutului Fundulea, Verzea Marian”.

Informaţii cu zgârcenie
Dacă iniţial se vorbea despre o transparenţă maximă a lucrărilor comisiei, urmând a fi înfiinţat chiar un site pe care să fie publicate informaţiile, membrii comisiei au schimbat strategia. Preşedintele Comisiei Nana, Eugen Nicolicea, a declarat că membrii comisiei au hotărât ca “informaţiile din cadrul comisiei să nu fie dezvăluite public până nu vom face nişte concluzii finale, un raport final”. Cu o aşa strategie de comunicare, singurele informaţii despre ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în cadrul audierilor au fost obţinute în urma declaraţiilor date presei de către cei audiaţi.
Astfel, primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, a spus că reconstituirea drepturilor de proprietate pentru terenurile agricole din zona localităţii pe care o administrează s-a desfăşurat corect. Dobre susţine că nu a fost contactat de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu şi că Ioana Băsescu nu a trecut prin Nana dar că speră să o cunoască atunci când o să recolteze grâul. Acestea fiind stabilite, membrii comisiei au decis să o audieze pe secretara primăriei, Tudoriţa Nicolae.

Haos în documentele retocedărilor
Din puţinele declaraţii făcute de cei audiaţi se poate trage o primă concluzie. Retrocedarea terenurilor agricole s-a făcut în mod haotic, iar în momentul de faţă nu există date centralizate despre suprafeţe şi proprietarii acestora. Volumul datelor pe care trebuie să le verifice Comisia este uriaş. Totalul suprafeţelor retrocedate în zona comunei Nana este de aproximativ 6.000-7.000 de hectare, terenuri care au fost restituite în baza aprobărilor comisiilor locale şi comisiei judeţene cu anexele de rigoare, conform Legii 18.
Şeful ADS, Ilie Dumitru Mitea, a declarat că instituţia pe care o conduce nu are competenţe în stabilirea identităţii persoanelor care sunt împroprietărite cu terenuri, pentru că listele cu potenţialii proprietari vin de la primării. Prefectura Călăraşi are la rândul său alte date pe care le-a centralizat. Ca atare, membrii Comisiei Nana au constatat “câteva inadvertenţe” între documentele de la Prefectura Călăraşi şi ADS în ceea ce priveşte persoanele împroprietărite cu terenuri agricole în zona comunei Nana, a declarat senatorul UDMR Tanczos Barna.

Teren de la Fundulea
Alte date prezentate comisiei arată că “deşi în această comună exista teren suficient pentru punerea în posesie a locuitorilor săi, au existat solicitări ale unora dintre ei şi către comisia locală Fundulea”, a spus senatorul PSD Mihai Fifor. Informaţiile au apărut în urma audierii preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu. ANRP a prezentat comisiei concluziile unor verificări făcute în mai multe localităţi din judeţul Călăraşi care au fost trimise Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Raportul transmis DNA conţine elemente legate de unele suprafeţe de teren preluate în perioada 2002-2007 de către Comisia locală pentru fond funciar din Nana de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS).
Băeşu spune că verificările ANRP au arătat, printre altele, că unele persoane care au făcut cerere de restituire au primit teren la Fundulea, deşi exista teren suficient în comuna Nana. “Noi am mers acolo să vedem de ce persoane care făcuseră cereri de retrocedare la Nana şi în alte localităţi au ajuns să primească terenuri la Institutul Fundulea”, a explicat preşedintele ANRP.


×
Subiecte în articol: ferma presedintelui