x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fetita disparuta - Cade ipoteza ratacirii

Fetita disparuta - Cade ipoteza ratacirii

de Andreea Sminchise    |    09 Noi 2006   •   00:00
Fetita disparuta - Cade ipoteza ratacirii

A mai trecut o zi de cautari fara rezultat in cazul Roxanei Iakab din Hoghiz. Fetita, de nici 5 ani, nu a fost gasita, nici in Oltul care trece prin comuna, nici in padurile invecinate. Coordonatorii anchetei au intrat in "silenzio stampa" si refuza sa mai comenteze cazul.

Pe micuta Roxana Iakab au cautat-o ieri circa 100 de persoane. Echipelor de scotocire li s-au alaturat vanatorii din comuna, iar "investigatiile specifice" sunt efectuate acum de 10 ofiteri criminalisti adusi de IJP Brasov.

IN APA. Echipa de salvatori voluntari de la BGS a primit marti noapte de la Bucuresti doua barci pneumatice si o salupa. A doua zi dis-de-dimineata, pe o ceata deasa, ATV-urile si jeepurile care tractau ambarcatiunile au pornit spre malul Oltului. Cinci salvatori BGS au imbracat costumele din izopren si au intrat in apa care nu avea mai mult de 2-3 grade. Dupa cateva ture de inot, in incercarea de a verifica andancimea raului, au decis ca barca cu motor nu va putea fi folosita. "Adancimea variabila nu ne permite sa utilizam barca din fibra de sticla. Sunt portiuni ale raului unde apa trece de inaltimea unui om si altele in care poti merge in picioare, cu apa pana la genunchi. Barca cu motor s-ar bloca in astfel de locuri", a explicat Stefan Bejat, coordonatorul echipelor de cautare.

Barcile pneumatice au fost lansate la apa cu cate doi voluntari "ancorati" de ele cu cordeline. Au mers mai mult prin apa decat in ambarcatiune, pentru a se asigura ca nu e nimic pe fundul raului. In cinci ore au parcurs 30 de kilometri in aval pe Olt. Cautarile lor au fost insa zadarnice.

ORA SI OMUL. Buletinul de presa emis de IJP Brasov anunta ca "in data de 07.11.2006 au continuat activitatile pentru gasirea minorei Iakab Elena Roxana. Acest caz este prioritar pentru politia brasoveana, 250 de politisti si jandarmi fiind angrenati nonstop in cercetari. S-au continuat cautarile scotocirile si atat in Hoghiz, cat si in localitatile limitrofe impreuna cu voluntari din zona. Sunt verificate toate ipotezele posibile legate de disparitie de catre cei mai buni ofiteri brasoveni, specialisti in rezolvarea unor astfel de cazuri. Familia fetitei disparute (n.r. - sic) este consiliata in permanenta de psihologul Politiei brasovene, pentru a face fata acestei situatii-limita. Rezultatele concrete ale cercetarilor vor fi aduse de indata la cunostinta opiniei publice."

In primele 24 de ore fetita a fost cautata de 20 de politisti de la posturile din zona. In a patra zi dupa scripturi, numarul fortelor creste la 250. Insa, dupa atata amar de timp, sansele ca un copil ratacit prin ger sa mai fie gasit in viata sunt extrem de mici...

FARA NUMAR. Fortele mobilizate de politie pentru cautari au luat la picior, ieri, zona limitrofa a comunei. "Terenuri agricole, paduri, terenuri accidentate, cladiri dezafectate, toate au fost verificate azi cu jandarmii. Am incercat sa gasim macar un indiciu cu privire la fetita", a declarat agentul-sef principal Paul Ionescu, comandantul postului de politie Hoghiz. Cand am incercat sa aflam cati oameni au participat efectiv la cautari, seful de post ne-a spus mandru: "Cred ca in jur de 300 de oameni". Apoi a inceput sa-i numere: "peste 30 de jandarmi, vreo opt vanatori, cadrele de politie - mai multi ca ieri - (n.r. - aproximativ 30 de oameni) si forte adiacente". Ultimii, in traducerea omului legii, sunt "oamenii specializati care nu apartin Ministerului de Interne". "E o firma de interventie", explica agentul-sef principal. "Fortele adiacente" sunt, adica, salvatorii BGS. In jur de 10. Chiar daca ii punem si pe ei la socoteala, tot nu ies 300… Or mai fi fost doua la prefectura, doua la primarie, doua la consiliul local… H

arta de lucru e tot inexistenta, iar cautarile s-au facut tot dupa ureche. "S-a mers aproape peste tot. Cred ca 90% din locurile unde se putea cauta au fost scotocite. Prin unele zone am trecut si de doua-trei ori", se lauda seful de post. Tot el recunoaste insa ca mai exista paduri care nu au fost verificate. Daca scotocirile s-ar fi facut conform procedurilor, cu harta de lucru si zone bine stabilite, cu oameni care au atributii in domeniu, si nu cu amatori, concentric si nu la "alba-neagra", poate s-ar fi acoperit zona 100%. O data si sigur.

AU TRAS OBLOANELE. Peste noapte, coordonatorii anchetei de la Hoghiz au amutit. Ieri, toti intrasera in "silentio stampa", refuzand sa mai faca vreo declaratie ziaristilor. Cand l-am abordat pe comisarul-sef Calu, ne-a rugat sa-l iertam, ca are treaba. Treaba aveau toti anchetatorii. Din cauza ei s-a anulat si briefing-ul pe care politia il anuntase pentru ora 12:00. Sediul postului de politie Hoghiz a fost zona restrictionata pentru ziaristi. "Sunt sedinte", se scuzau agentii lasati de paza la usa.

IN CAUTAREA ROXANEI. Jandarmilor si salvatorilor voluntari de la BGS li s-a solicitat ajutorul pentru scotociri abia dupa doua zile
×
Subiecte în articol: observator