x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Flori şi scrisori către suveran, la Palatul Regal, în prima zi de doliu naţional

Flori şi scrisori către suveran, la Palatul Regal, în prima zi de doliu naţional

14 Dec 2017   •   14:43
Flori şi scrisori către suveran, la Palatul Regal, în prima zi de doliu naţional

Admiratorii regelui Mihai au adus, joi, la Palatul Regal, flori, candele, scrisori cu mesaje către fostul suveran şi au omagiat personalitatea sa. 

După ce miercuri, sute de persoane au aşteptat, unii până după miezul nopţii, să se închine la catafalcul regelui, şi joi, prima zi de doliu naţional, de la prima oră a dimineţii, oamenii au aşteptat în linişte, într-un şir delimitat de gardurile jandarmilor, să se reculeagă în memoria regelui Mihai I. 

După ora 12,00, şirul de oameni a ajuns pe partea dreaptă a Palatului Regal, până la Sala Palatului, şi s-a întins, pe mai multe rânduri, spre strada Ştirbei Vodă din centrul Capitalei. 

Au venit să îl omagieze pe rege părinţi cu copii, pe care îi îndemnau să pună buchete de flori la gardul palatului, cupluri de tineri, dintre care unii se fotografiau cu peretele de flori din faţa Muzeului de Artă, şi oameni în vârstă, între care se regăseau şi persoane care au avut rude ce l-au cunoscut pe fostul suveran. 

Florin Popescu, 67 de ani, a povestit pentru că unchiul său a învăţat alături de rege. "A avut privilegiul ca, în primii ani, să fie alături de Maiestatea Sa", a spus bărbatul. În perioada comunistă, poveştile cu regele erau spuse în şoaptă sau erau evitate, şi-a amintit el. 

"Erau discuţii de regulă la sărbători şi nu neapărat la cele de Crăciun. La câte o aniversare, bătrânul zicea: 'Haideţi să vă mai povestesc ceva'", a rememorat Popescu. El a venit în jurul orei 10,00 pentru a-şi lua rămas-bun de la rege. 

"Trebuie să putem privi oamenii mai departe de numele lor, de chipul lor şi să îi privim în contextul istoriei. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi însemnat conflagraţia a doua fără deciziile unui tânăr lipsit de experienţă, fără niciun sprijin lăsat în faţa unor probleme, fără soluţie. E foarte uşor să acuzi un om şi niciodată n-ai să poţi să acuzi istoria. Ea face dreptate, uneori cu întârziere, dar face dreptate", a apreciat el. 

Gardul Palatului Regal a devenit, în zilele ce s-au scurs de la moartea regelui Mihai, un adevărat zid de flori, cu scrisori scrise de mână, mici icoane, portrete ale regelui şi bannere cu mesaje legate de destinul fostului suveran al României. La intrarea principală a Palatului Regal, pe gard, este un banner pe care este amintit un citat din discursul pe care regele l-a ţinut în Parlament în urmă cu şase ani: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri". Alături, mesaje scrise cu litere mari: "Trădat de toţi, loial tuturor", "Pentru ţară şi rege" şi "Majestate te iubim, monarhie vrem să fim". 

Obiectele-omagiu sunt îngrijite permanent de o femeie în vârstă, îmbrăcată în negru, care aprinde candelele stinse ori curăţă florile uscate. 

Printre cei ce au adus coroane pentru rege, joi, s-au numărat primarul Capitalei, Gabriela Firea, alături de primarii Sectoarelor 5 şi 6, Daniel Florea şi Gabriel Mutu, şi reprezentanţii Crucii Roşii Române. 

Dacă în exteriorul Palatului Regal oamenii şi-au exprimat gândurile legate de rege, în interior, spre Sala Tronului, oamenii au aşteptat în linişte, aliniaţi, pentru a se închina în faţa catafalcului. În acest spaţiu, mai mulţi preoţi rostesc permanent rugăciuni iar Garda de Onoare îşi prezintă, la intervale regulate, omagiul. 

Până spre ora 13,00, la căpătâiul regelui Mihai au stat custodele coroanei, Margareta, şi principele Radu. 

Joi, oamenii se pot reculege la catafalcul regelui până la ora 22,00. Vineri, de asemenea, aceştia îl pot omagia pe regele Mihai, între orele 8,00 şi 22,00. Regele va fi îngropat sâmbătă la Curtea de Argeş. 

Zilele de 14, 15 şi 16 decembrie au fost declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României în memoria regelui Mihai. 

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie, în Elveţia, la vârsta de 96 de ani. AGERPRES

×
Subiecte în articol: regele mihai