x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Focsani - Termoficarea, in prag de colaps

Focsani - Termoficarea, in prag de colaps

02 Sep 2004   •   00:00

Apartamentele focsanenilor sunt la un pas de a ramane fara caldura in aceasta iarna, dupa ce - desi are datorii de 5,5 milioane de dolari - regia de termoficare a Focsaniului roaga Consiliul Local sa aprobe un nou imprumut de 4 milioane USD.

CIPRIAN BOBEICA

Printr-o informare adresata consilierilor municipali de catre Consiliul de Administratie al regiei, ENET sustine ca vrea sa evite "ca populatia municipiului sa fie adusa intr-o situatie limita la iarna" si roaga Consiliul Local, in subordinea caruia functioneaza, sa aprobe un credit de 4 milioane de dolari pentru achizitionarea combustibililor.

PRESIUNI. Aceeasi nota ENET, din 31 august, mai arata ca Distrigaz SUD SA a transferat catre AVAS o creanta de 5.593.355,71 USD. AVAS a emis deja un titlu executoriu si a pus conditii drastice pentru esalonarea datoriei. Dar ENET nu isi poate folosi patrimoniul pentru a garanta reesalonarea, singura garantie posibila fiind cea a Consiliului Local, proprietarul societatii. Pentru iarna urmatoare, ENET ar avea nevoie de un credit in valoare similara celui din anul precedent, adica 4 milioane USD, cu garantia statului roman, din care circa 500.000 USD pentru achizitionarea a 3.000 tone de pacura si 1,5 milioane de dolari pentru plata gazului, in completare la platile din incasarile ENET. Regia de termoficare a Focsaniului a beneficiat pentru iarna 2003-2004 de un imprumut garantat de Ministerul Finantelor, dar banii au fost cheltuiti, iar subventia acordata de Guvern este si ea pe sfarsite. Potrivit regiei, unitatile bugetare reprezinta 52,4% din totalul debitelor clientilor. Doar 7% din unitatile bugetare care primesc energie termica sunt cu plata la zi, restul avand datorii chiar din perioada 1999-2000.

LEGATURI. Consiliul de Administratie al ENET propune in adresa inaintata ca acest credit solicitat sa fie intermediat de firma COGEN Romania, societate implicata in scandalul privind monopolul asupra huilei, scos la iveala de ancheta publicata in Jurnalul National de ieri.

×
Subiecte în articol: observator