x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean va fi eliberată din arest

Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean va fi eliberată din arest

10 Dec 2015   •   17:12
Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean va fi eliberată din arest

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis joi eliberarea din arest a Crinuţei Dumitrean, fost preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), urmând ca ea să fie cercetată în libertate sub control judiciar.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus revocarea mandatelor de arestare în cazul altor şase persoane, care vor fi cercetaţi tot sub control judiciar: omul de afaceri Mihai Rotaru, cinci foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, precum şi evaluatorul Sergiu Negurici.

Judecătorii au admis o contestaţie a celor şapte faţă de decizia instanţei din 28 noiembrie, când au fost emise mandate de arestare preventive pe numele lor.

Potrivit DNA, pe data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alţi membri ai Comisie pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuţa Dumitrean - preşedinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafaţă de aproape 62.000 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

Procurorii susţin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.

"Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă", au constatat anchetatorii.

DNA susţine că deputatul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra şefei ANRP Crinuţa Dumitrean pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru.

În schimbul ajutorului acordat, Mihai Rotaru i-a dat lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro, în incinta unei biserici din Chitila.

×
Subiecte în articol: Crinuta Dumitrean