x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Foşti directori din Poşta Română, trimişi din nou în judecată de DNA

Foşti directori din Poşta Română, trimişi din nou în judecată de DNA

de Veronica Micu    |    09 Dec 2013   •   11:40
Foşti directori din Poşta Română, trimişi din nou în judecată de DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Dan-Mihai Toader, fost director general al CN Poșta Română SA, în funcție la data faptelor, într-un nou dosar în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată.

Alături de el au mai fost deferiți justiției Emanoil Lepădatu, director executiv economic al CN Poșta Română SA la data faptelor, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategică la data faptelor, și Vasile Bărbuleț, șef Departament IT la data faptelor, ambii în cadrul aceleiași instituții.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 2008, cei patru inculpați și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și a derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru.
"Ca urmare, produsele au fost cumpărate la un preț supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente și fără îndeplinirea în totalitate a obligațiilor contractuale de către furnizor. Prin aceasta, a fost adusă patrimoniului CN Poșta Română o pagubă de aproximativ 6,6 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpați au contribuit la obținerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferența dintre prețul de achiziție al produsului de la producătorul Computer Associates și prețul de vânzare către Poșta Română, respectiv suma de peste 6 milioane euro", se arată într-un comunicat al DNA.

În mod concret, inculpații, cu intenție, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziție publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat și aprobat achiziția produselor software cu încălcarea prevederilor OUG 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși nu erau întrunite condițiile specifice acestei proceduri, iar pe piața IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerințele CN Poșta Română și, astfel, se impunea efectuarea achiziției prin licitație. "În realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanții companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a prețului produselor achiziționate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziționarea unei cantități de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei. În 29 iulie 2008, Poșta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., în valoare de 6.583.000 euro, sumă ce urma a fi achitată în 6 rate eșalonate în perioada 1 iulie 2009 — 31 decembrie", susțin procurorii.

Contractul, precizează DNA, a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic.

În 5 decembrie 2008, inculpații Toader, Lepădatu și Bărbuleț au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate și acceptate. Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce privește implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract.

Din probatoriu a reieșit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiștii Compartimentului IT din Poșta Română și cei ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul.
Sursa citată subliniază că achiziția a fost făcută în condițiile în care aceasta nu era inclusă în bugetul companiei pe 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziție.

Poșta Română a precizat că paguba suferită este de aproximativ 6,6 milioane euro și că se constituie parte civilă. În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile și asupra sumelor de bani (lei sau valută) existente în conturile bancare aparținând inculpaților până la concurența sumei aproximativ 6,6 milioane euro. Dosarul a fost trimis spre soluționare la Judecătoria Sectorului 2 București.

Sursa citată precizează că inculpații Toader, Lepădatu și Marinescu Andrei au mai foști trimiși în judecată în alte două cauze în decembrie 2010 și octombrie 2009.

×