x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare

28 Mai 2012   •   06:16
Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan a fost condamnat definitiv, luni, de instanta suprema, la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de deturnare de fonduri. Decizia este definitiva.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a mentinut astfel condamnarea decisa, in aprilie 2011, in cazul lui Ioan Avram Muresan de catre instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a judecat la fond acest dosar.

Instanta urmeaza sa emita mandatul de executare a pedepsei, care va fi trimis in cazul lui Muresan la Serviciul Urmariri din Politia Baia Mare, pentru punerea in executare.

Muresan mai are o condamnare de 3 ani, in dosarul 'Caltabosul“ in care a fost acuzat impreuna cu fostul ministru Decebal Traian Remes

Citeste si Dosarul Caltabosul a ajuns un crenvursti. Al 33-lea termen din procesul in care sunt judecati Decebal Traian Remes si Ioan Muresan

In acelasi dosar, Ioan Enea Truta (fost consilier in Ministerul Agriculturii si Alimentatiei) a primit sapte ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri, iar Silvia Capitanu (fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din acelasi minister) a fost condamnata la cinci ani inchisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

In schimb, Jiga Dan, fost director in Ministerul Agriculturii, a fost achitat pe motiv ca fapta nu exista in cazul acuzatiei de luare de mita.

Pe latura civila, judecatorii i-au obligat pe cei trei condamnati sa plateasca in solidar suma de 2.950.768 lei, reprezentand despagubiri civile catre Ministerul Agriculturii.

Parchetul National Anticoruptie (actualul DNA - n.r.) a inceput urmarirea penala impotriva lui Ioan Avram Muresan la 12 septembrie 2003 pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, deturnare de fonduri si fals intelectual.

Muresan este acuzat ca, alaturi de Ioan Enea Truta (fost consilier in Ministerul Agriculturii si Alimentatiei) si Silvia Capitanu (fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din acelasi minister), ar fi schimbat destinatia Fondului de contrapartida aferent imprumutului acordat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) Guvernului Romaniei, folosind banii in alte scopuri decat cele prevazute de lege si provocand ministerului o paguba de 29.507.688.963 de lei.

Potrivit procurorilor anticoruptie, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice consta in faptul ca Muresan ar fi aprobat scoaterea din rezervele de stat a cantitatii de 5.000 de tone de ulei brut de floarea-soarelui si ar fi pus-o la dispozitia unei societati comerciale care nu indeplinea conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de imprumuturi din rezerva nationala.

×