x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriela Firea: Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri

Gabriela Firea: Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri

22 Iul 2017   •   20:00
Gabriela Firea: Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri
Sursa foto: Alex MICSIK

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că pregătirile prilejuite de Centenarul Marii Uniri "au intrat în linie dreaptă", "Luna Bucureştilor" şi "Piaţa Centenarului" fiind doar două dintre proiectele care urmează să fie realizate. 

"Intrăm în linie dreaptă cu organizarea manifestaţiilor prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Ne-am întâlnit astăzi pentru a stabili termene clare şi obiective concrete pe care toate instituţiile de cultură subordonate Municipalităţii trebuie să şi le asume. S-a stabilit un calendar al proiectelor şi al întâlnirilor de lucru, astfel încât să accelerăm toate demersurile ce trebuie făcute, iar Bucureştiul să sărbătorească aşa cum se cuvine centenarul Marii Uniri", a afirmat Gabriela Firea în cadrul şedinţei Comisiei pentru pregătirea Centenarului Marii Uniri, potrivit unui comunicat remis sâmbătă de PMB. 

Primarul Capitalei a solicitat instituţiilor de cultură din subordine să organizeze evenimente destinate tuturor vârstelor, în special pentru cei mici, pentru că aceştia "trebuie să îşi cunoască şi să îşi înţeleagă istoria". 

"Pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, Municipalitatea va inaugura mai multe monumente de for public printre care: monumentul 'General H. M. Berthelot', monumentul 'Ferdinand I', care va fi amplasat în Piaţa Victoriei, precum şi monumentul 'I.C. Brătianu' în Piaţa Universităţii", se mai arată în comunicat. 

De asemenea, municipalitatea va organiza o serie de evenimente precum "Luna Bucureştilor", un proiect care presupune o lună de evenimente artistice, expoziţii, concerte, târguri, tururi speciale în clădiri de patrimoniu. 

Teatrul Dramaturgilor România va organiza "Unirea în destine individualiste", un concurs naţional de dramaturgie românească, o competiţie care se adresează dramaturgilor, debutanţi sau consacraţi. 

Un alt obiectiv este realizarea "Pieţei Centenarului", prin amenajarea provizorie, pe tot parcursul anului 2018, în Piaţa Arcului de Triumf, a unor expoziţii lunare de fotografii, cu marcarea momentelor unirii provinciilor. 

Totodată, în cadrul întâlnirii s-a agreat ideea realizării unui pantheon virtual, în colaborare cu Academia Româna, prin care să fie omagiate peste 400 de personalităţi ale României. 

Pentru următoarele întâlniri, membrii Comisiei şi-au propus să stabilească spaţiile publice în care vor avea loc manifestaţiile dedicate Centenarului, precum şi amenajările necesare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: gabriela firea marea unire 100 de ani