x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriela Firea: Primele 10 ambulanţe primite de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov intră pe traseu din 4 decembrie

Gabriela Firea: Primele 10 ambulanţe primite de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov intră pe traseu din 4 decembrie

27 Noi 2018   •   14:12
Gabriela Firea: Primele 10 ambulanţe primite de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov intră pe traseu din 4 decembrie
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Primele zece ambulanţe din cele 106 pe care Primăria Capitalei le-a achiziţionat pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au fost livrate marţi, acestea urmând să intre pe traseu începând cu data de 4 decembrie, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

"Mă bucur că am reuşit să devansăm termenul pe care l-am anunţat în luna august şi din cele 106 ambulanţe achiziţionate de Primăria Generală a Capitalei pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au venit deja primele zece. Până în luna februarie mai vin încă 60, restul urmând să ajungă la Bucureşti, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, până în luna iulie. A fost o licitaţie organizată la nivelul Primăriei Capitalei la care au fost ca şi participanţi reprezentanţii Ministerul Sănătăţii, cărora le mulţumim, reprezentanţi ai Serviciului de Ambulanţă, tehnicieni, care au ştiut exact ce trebuie să solicite, ca şi criterii, pentru ca aceste ambulanţe să fie dotate cu tot ceea ce este nevoie pentru a salva vieţi. (...) De pe 4 decembrie intră deja pe traseu cele care sunt astăzi inaugurate", a spus Gabriela Firea la evenimentul de inaugurare de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Primarul a precizat că ambulanţele au fost achiziţionate în urma unei licitaţii de aproape nouă milioane de euro, banii venind din dividendele cuvenite din contractul cu Apa Nova.

"Într-o discuţie colegială şi prietenească cu doamna director general Alis Grasu, anul trecut, am constatat împreună faptul că timpul de aşteptare la ambulanţe este destul de mare, mult peste media europeană, deoarece Serviciul de Ambulanţă are în acest moment puţin peste 100 de ambulanţe, dintre care mare parte sunt deja epuizate fizic şi au nevoie de îmbunătăţiri, de dotări, iar unele chiar retrase, şi în acel moment de comun acord am demarat acest proiect, Primăria Capitalei primea dividendele cuvenite din contractul cu Apa Nova şi (...) am decis să organizăm această licitaţie, în valoare de aproape nouă milioane de euro şi chiar dacă Serviciul de Ambulanţă nu este în subordinea Primăriei, este în subordinea Ministerului Sănătăţii, noi avem o responsabilitate în plus pentru că Serviciul de Ambulanţă răspunde solicitărilor bucureştenilor şi locuitorilor din zona limitrofă", a precizat Gabriela Firea.

Primarul general a spus că ambulanţele aparţin Primăriei Municipiului Bucureşti şi au fost oferite Serviciului de Ambulanţă printr-un contract de comodat.

"Proprietarul ambulanţelor este Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi printr-un contract de comodat ele vor fi folosite de către Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, pe baza protocolului pe care deja l-am încheiat", a afirmat Firea.

Primarul Capitalei a mai spus că, împreună cu managerul Serviciului de Ambulanţă, "s-a implicat pentru a avea echipamente noi, atât pentru medici, cât şi pentru asistenţii de pe ambulanţă".

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a afirmat că în prezent 80% parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi-a îndeplinit norma de casare şi o mare parte dintre ambulanţe vor fi înlocuite.

"Ne bucurăm că acum, în An Centenar, trăim momentul în care autorităţile locale se implică în rezolvarea problemelor comunităţii. După cum am mai spus, 80% din parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi-a îndeplinit norma de casare, de aceea o mare parte din ambulanţe vor fi înlocuite, iar cele care nu vor fi înlocuite vor suplimenta capacitatea de intervenţie a Serviciului de Ambulanţă. În momentul de faţă, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov are un număr de 108 ambulanţe de urgenţă, vorbim de 22 de ambulanţe de tip C2, de nivelul cel mai înalt, şi 86 de ambulanţe de tip B1-B2. Din total, un număr de 68 de ambulanţe au durata legală de folosinţă depăşită. Asta presupune costuri de exploatare nesustenabile în raport cu bugetul alocat şi consum suplimentar de timp", a declarat Alis Grasu.

Ea a precizat că întreţinerea ambulanţelor va fi făcută de Ministerul Sănătăţii prin bugetul alocat. "Oricum, cheltuielile vor fi mai mici decât cele generate astăzi de ambulanţele cu zece ani sau peste zece ani durată de exploatare", a afirmat Alice Grasu.

Alis Grasu a precizat că "întreg personalul operativ va primi echipamente de protecţie atât de vară, cât şi de iarnă, complete".

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a spus că în continuare este nevoie şi de personal suplimentar.

"Sigur, ambulanţele nu merg singure, sigur, avem nevoie de personal suplimentar şi aici ne bazăm pe sprijinul tuturor să primim încă 150 de posturi cu care să suplimentăm capacitatea de intervenţie", a precizat Alis Grasu. AGERPRES

×