x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Galaţi: Valea oraşului inundată

Galaţi: Valea oraşului inundată

de Petrişor Munteanu    |    17 Iun 2010   •   00:00
Galaţi: Valea oraşului inundată

Ploaia abundentă din timpul nopţii a inundat mai multe gospodării situate în zona veche a municipiului Galaţi. Pompierii au evacuat în momentul producerii refulării canalizării aproximativ 40 de persoane.



Din primele evaluări ale angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi 280 de gospodării au fost afectate de ploaie şi 8 străzi sunt complet inundate. În cursul zilei pompierii vor finaliza recensământul gospodăriilor inundate pentru a vedea în câte dintre acestea apa a intrat şi în imobile. Cartierul inundat se afla în partea de jos a municipiului, în zona vechiului port, unde Dunărea, care are acum o cotă apropiată de cea de inundaţie, este foarte aproape. În acest cartier se află şi Spitalul CFR care şi el a fost inundat, iar bolnavii sunt duşi în spital cu ajutorul unei bărci trasă de pompieri. Reprezentanţii ISU Galaţi acţionează cu 5 motopompe şi o autospecială pentru a scoate apa din locuinţele inundate, iar de la primărie au fost aduse încă 4 motopompe. În municipiul Galaţi au loc lucrări de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi a canalizării şi se pare că din această cauză sistemul de evacuare a apei nu a făcut faţă în urma ploii abundente ce a avut loc în timpul nopţii.
Caseta

12 cm până la cota de inundaţie
Fluviul Dunărea a înregistrat astăzi, la Galaţi, cota de 588 cm, iar prognoza de creştere este de 2 cm. Potrivit datelor hidrologice Dunărea mai avea astăzi 12 centimetri până la atingerea cotei de inundaţie. "Dunărea a crescut în ultimele zile iar precipitaţiile abundente fac ca nivelul fluviului să crească în continuare", a precizat directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Florin Uzumtoma. Digurile Brateşul de Jos şi Bădălan sunt supravegheate zi şi noapte de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor. Maximul istoric atins de Dunăre a fost în 2006 când cota a ajuns la 657 de cm, la doar 43 de cm distanţă faţă de cota considerată a fi cotă de pericol. Faleza Inferioară a Dunării a fost deja inundată pe mai multe porţiuni, iar apa înaintează pe zi ce trece.

×
Subiecte în articol: observator