x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gradina cu morti din fata casei

Gradina cu morti din fata casei

24 Sep 2004   •   00:00

Un prahovean a gasit in gradina din fata casei ramasitele a 27 de soldati germani morti in cel de-al doilea razboi mondial.

NINA MARCU

Un prahovean s-a apucat, ca omul gospodar, sa mai faca un acaret pe langa locuinta. In loc de pamant curat a dat, la nici 50 de centimetri de sapat, de un craniu uman. Speriat, a chemat politia. Dupa cercetari temeinice s-a descoperit ca pe terenul sau au fost ingropati in cel de-al doilea razboi mondial 27 de soldati germani si, probabil, tot pe atatia romani. Martor al evenimentelor sangeroase de atunci a fost o fetita de 14 ani, acum o femeie respectabila de 74 de ani.

27 DE CRANII. Filip Stan din comuna prahoveana Paulesti si-a construit, in urma cu mai multi ani, o locuinta intr-un capat de comuna. Cum in timp omul a hotarat sa se mai extinda, a facut in curte tot felul de constructii cu rol auxiliar. Zilele trecute a inceput, undeva mai in fata casei, constructia unei terase. A sapat o buna portiune, dar nu era suficient. Asa ca a inaintat cu sapatul. La un moment dat, casmaua a lovit ceva nefiresc si, in aceeasi clipa, un craniu uman s-a ivit la suprafata. Toata familia a fost speriata. Se facuse o crima pe terenul lor? Au fost anuntate autoritatile si au inceput imediat cercetarile. Surpriza: nu numai un craniu s-a gasit in curtea familiei Stan, ci 27! Si se pare ca nu sunt doar acestea. Pesemne, conform unui martor ocular, ar mai fi macar tot pe atatea ingropate acolo. Cele 27 de cranii si oseminte gasite apartin, dupa placutele de identificare, unor soldati germani care au fost impuscati de rusi imediat dupa 23 august. Impreuna cu acestia se mai aflau in bateria de la marginea padurii Paulesti si ostasi romani. Deopotriva nemti si romani au murit atunci macelariti de trupele rusesti, dezlantuite haotic peste padure.

AMINTIRI DIN TOCITOARE. Daca multe dintre evenimente raman nestiute de nimeni, ori doar banuite, pentru evenimentul sangeros din padurea Paulesti exista un martor ocular, Maria Matache.

Iata povestea cutremuratoare, relatata de femeie: "Aveam 14 ani in 1944. Se declansase din senin prapadul. In padure era o baterie intreaga de nemti si romani. Toti au fost luati prin surprindere de armata ruseasca, venita in graba sa rada tot de pe fata pamantului. Pe vremea aceea, comuna nu se intindea pana unde se intinde acum, astfel ca locuinta noastra era ultima, chiar langa padurea defrisata, intre timp. Luptele erau crunte si mama s-a speriat, gandindu-se ca poate unora sau altora le pica pe noi, pe civili si ne ataca. De aceea m-a bagat in tocitoarea in care urma sa mustim strugurii si mi-a spus sa nu ma misc de acolo, indiferent ce s-ar intampla. Asa am facut, am stat ascunsa in tocitoare pana s-a sfarsit prapadul. Dar printre scandurile tocitorii, ca si pe deasupra ei, am vazut totul. Nemtii au fost impuscati fara mila, romanii la fel. Intre ochi trageau rusii, fara pic de resentimente. Din tocitoare am vazut cum erau tarate cadavrele si ingropate. Nici 40 de centimetri nu s-au sapat pentru ele! Mortii au fost aruncati unul peste altul. Au fost si romani morti si ingropati, chiar daca acum nu s-au gasit decat nemti. E o groapa comuna destul de mare, trebuie sa mai fie si altii prin gradina lui Stan".

Zeci de ani femeia a purtat pe umeri o povara: undeva, in comuna ei, care intre timp s-a tot intins catre padure, fusesera omorati niste oameni. Ea fusese martora la macel. Situatia a marcat-o, cu siguranta, caci adesea avea cosmaruri din cauza a ceea ce vazuse. Pe vremea comunistilor, Maria Matache a anuntat autoritatile vremii despre atrocitatile la care a fost martora. Dar nimeni nu s-a sinchisit de acest lucru si nu s-au facut niciodata cercetari in privinta gropii comune.

FARA MILA

"Nemtii au fost impuscati fara mila, romanii la fel. Intre ochi trageau rusii, fara pic de resentimente. Din tocitoare am vazut cum erau tarate cadavrele si ingropate. Nici 40 de centimetri nu s-au sapat pentru ele."

PRAPAD

"Se declansase din senin prapadul. In padure era o baterie intreaga de nemti si romani. Toti au fost luati prin surprindere de armata ruseasca, venita in graba sa rada tot de pe fata pamantului. " - Maria Matache, martor

RECUPERATI

Numai din intamplare au fost descoperite osemintele soldatilor. Ele au fost puse in saci si transportate la Iasi, de fundatia germana "Munca pentru pace", anuntata de eveniment saptamana trecuta. Pe plaiurile moldave, un grup de germani se ocupa de mormintele soldatilor lor, cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Si daca germanii au venit de indata ce au fost anuntati, de la sute de kilometri, procurorul prahovean se lasa, spre disperarea musafirilor, asteptat. El, care venea de la o aruncatura de bat, a intarziat mai bine de o ora.

FOTO

In curte. Prahoveanul a gasit ramasitele pe locul in care voia sa-si construiasca un acaret
  • Foto 1
  • Foto 2
  • ×
    Subiecte în articol: observator