x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grădini în locul zidului de la Casa Poporului

Grădini în locul zidului de la Casa Poporului

de Elena Stan    |    24 Oct 2013   •   18:03
Grădini în locul zidului de la Casa Poporului

Zidul din jurul Casei Poporului, va fi demolat şi înlocuit cu grădini tematice, terasate. Astfel, construcţia şi spaţiul nefolosit din jurul Palatului Parlamentului, care este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, vor fi redate locuitorilor Bucureştiului printr-un proiect care urmează să fie aplicat.
Camera Deputaţilor a lansat un concurs de proiecte pentru reamenajarea zonelor din vecinătatea Palatului Parlamentului. Primele trei proiecte clasate au fost premiate, urmând ca juriul, acătuit din arhitecţi, deputaţi şi profesori universitari, să decidă care dintre acesta “corespunde exigenţelor contemporane şi valorii culturale a locului“. În momentul de faţă, nu există date cu privire la cât va costa reamenajarea zonelor din vecinătatea Casei Poporului, însă specialiştii citaţi de Antena3 estimează costurile lucrării la 3 milioane de euro.

Muntele şi Delta în centrul Capitalei
Proiectul clasat pe primul loc, denumit “Grădinile României- muntele şi Delta se vor întâlni în centrul Capitalei”, a fost realizat de Boc Vladimir Ionuţ, fiind premiat cu 10.000 de lei. Acesta merge pe ideea de promovare a identităţii româneşti, fiind axat pe amenajarea a şapte grădini tematice, respectiv Alpină, Montană, Submontană, Colinară, Stepică, Fluvio-Deltică şi o a şaptea grădină destinată intrării în Palat a oficialităţilor. Toate acestea vor fi decorate cu vegetaţia specifică zonei pe care o reprezintă. Din proiect face parte şi amenajarea unui tunel, care să lege intrarea principală din Piaţa Constituţiei de platforma panoramică propusă în apropierea Grădinii Alpine, precum şi amenajarea unei cascade.
Proiectul de pe locul II este realizat de Birou individual de arhitectură Gheorghiu Petru şi a fost premiat cu 7.500 de lei. Acesta pune accent pe aspectul recuperării amprentei istorice tranformate complet de dictatura lui Nicolae Ceauşescu, atunci când “s-au demolat mai mute monumente, clădiri, şi străzi, care reprezentau martorii unei lumi trecute mai bune”.
Cel de-a treilea proiect pe care juriul îl are în vedere a fost realizat de Soare& Yokina arhitecţi asociaţi şi a fost premiat cu 3.000 de ei. Acesta propune o deschidere a clădirii Parlamentului către locuitorii Bucureştiului, prin amenajarea unui „covor roşu“, o scară urbană monumentală care să lege Piaţa Constituţiei de Palatul Palramentului. De fapt, este vorba despre o Piaţă Urbană în pantă, un spaţiu de circulaţie şi de odihnă.
De asmenea, vor fi amenajate alei cu pietriş, iar intrarea în Grădina Parlamentului se va face prin cinci zone. Totodată, va exista o oglindă de apă cu fântâni arteziene., o cafenea, magazin de suveniruri şi spaţiu expoziţional. 

×