x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Harta pădurilor virgine din România: 300.000 de hectare identificate

Harta pădurilor virgine din România: 300.000 de hectare identificate

de Diana Scarlat    |    18 Noi 2017   •   15:43
Harta pădurilor virgine din România: 300.000 de hectare identificate

Conform unui studiu realizat de Greenpeace, în România sunt două treimi din pădurile virgine ale Uniunii Europene. Soluția identificată de Greenpeace pentru salvarea aurului verde al României este introducerea lor într-un catalog special care să le garanteze protecția.

În cadrul studiului au fost evaluate aproape șase milioane de hectare de pădure din România, pentru crearea Hărții pădurilor virgine potențiale. Din acest total au fost deja identificate circa 300.000 de hectare de pădure virgină, iar Greenpeace⁣ a anunțat că va pune la dispoziția Guvernului României harta acestora. Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor a explicat, în cadrul evenimentului de promovare a acestui studiu, că ministerul poate verifica doar jumătate dintre păduri, care sunt în administrarea Romsilva, dar nu poate intră în zonele private.“La cineva în casă pot să vă cer să impun reguli, dar nu pot să vă impun. ⁣Aveam nevoie de această hartă”, a declarat ministrul Doina Pană.

De mulți ani defrișările ilegale par a fi de neoprit, însă introducerea pădurilor în catalogul special propus  de Greenpeace poate salva situația. Organizația a realizat o cartografiere a zonelor virgine pe baza imaginilor din satelit și a hărților disponibile. Deși România stă încă bine la acest capitol, cifrele arată o situație îngrijorătoate: până în 1945, în România erau aproape un milion de hectare de păduri virgine, iar astăzi mai avem cel mult 300 de mii de hectare, dintr-un total de aproape 7 milioane de hectare de pădure. În pădurile virgine este interzisă exploatarea forestieră, nu se pot construi drumuri sau cabane, iar accesul se face doar în prezența unui custode.

 

×