x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Helios - Primul CÂINE CU BREVET DE INTERVENŢIE ÎN AVALANŞĂ din România

Helios - Primul CÂINE CU BREVET DE INTERVENŢIE ÎN AVALANŞĂ din România

02 Oct 2014   •   15:33
Helios - Primul CÂINE CU BREVET DE INTERVENŢIE ÎN AVALANŞĂ din România

Helios, primul câine cu brevet de intervenţie în avalanşă din România, a împlinit vârsta de doi ani şi va fi complet operaţional în iarna care urmează, a declarat azi şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont (SPJS) Argeş, Ion Sănduloiu, citat de Agerpres.

"Am obţinut încă din decembrie anul trecut brevetul naţional francez pentru intervenţie în avalanşă, însă un astfel de câine devine complet operaţional după vârsta de doi ani. A împlinit doi ani în august, deci acum putem spune că este complet operaţional pentru sezonul care urmează", a spus Ion Sănduloiu, care împreună cu Helios formează prima şi deocamdată singura unitate canină de intervenţie la avalanşă din ţară. 

Antrenarea unui astfel de câine a fost extrem de dificilă, datorită specificului activităţii pe care trebuie să o desfăşoare, însă în cazul lui Helios lucrurile au mers foarte bine. 

"Am fost avertizat că până la un an câinele este posibil să clacheze, să nu mai evolueze. Deci depui efort, depui sute de ore de muncă cu el, apoi el ajunge la un refuz şi nu mai ai ce să faci. (...) La şcoala din Franţa am început evaluările 35 de echipaje, am fost admişi în şcoală 20 consideraţi suficient de pregătiţi şi am absolvit 18. (...) Şi încă ceva, dacă un câine de pază şi apărare ar putea fi comparat cu un paznic sau o gardă de corp, acesta este inginer. Îţi trebuie mult mai multă pregătire, iar domeniul este cu totul contrar stilului canin de a căuta. Nu caută urmă de miros greu, cum ar face un câine de urmă, câinele de avalanşă nu caută aşa ceva. El trebuie să simtă particule foarte fine de miros uşor (...) şi să-şi dea seama că unde dispare urma de miros, acolo, sub zăpadă, este victima", a explicat şeful SPJS Argeş. 

Un câine de avalanşă poate contribui decisiv la salvarea victimelor, dacă intervenţia se face în timp util, însă îşi poate dovedi utilitatea şi în cazurile nefericite în care cei prinşi sub zăpadă nu supravieţuiesc.  

Helios a fost primit de salvatorii montani argeşeni în aprilie 2013, ca donaţie de la colegii lor din departamentul francez Savoia. Este un câine din rasa Border Collie, care atunci când a ajuns în România avea doar şapte luni. 

 

×