x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Horia-Roman Patapievici şi-a dat demisia: "ICR era prea independent, nu cânta în acelaşi cor"

Horia-Roman Patapievici şi-a dat demisia: "ICR era prea independent, nu cânta în acelaşi cor"

02 Aug 2012   •   10:17
Horia-Roman Patapievici şi-a dat demisia: "ICR era prea independent, nu cânta în acelaşi cor"

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, si-a anuntat demisia din functie, impreuna cu cei doi vicepresedinti, Tania Radu si Mircea Mihaies, invocand schimbarea misiunii Institutului si a subordonarii politice fata de Senat.

De asemenea, la eveniment au fost prezenti, printre altii, regizorul Cristi Puiu si scriitorul Mircea Cartarescu, tinerele autoare Anamaria Sandu si Elena Vladareanu, precum si directorul Institutului Francez din Bucuresti, Didier Dutour.

"Scopul acestei conferinte este acela de a expune motivele pentru care ne prezentam o demisie de protest"", a spus acesta.

De asemenea, presedintele ICR spune ca Avocatul Poporului nu a fost prezent, marti, in fata Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pentru a sustine ICR, ceea ce contravine legii.

"ICR era prea independent, nu canta in acelasi cor", a spus Patapievici, care este de parere ca institutele nationale de cultura din UE functioneaza ca portavoce a culturii statului pe care il reprezinta.

El a declarat ca "prin modificarea agendei ICR intr-una nationalista", acesta "va intra in subordonarea factorului politic".

Patapievici a subliniat ca ICR a fost gandit ca un mediator al pietelor interne de cultura cu pietele externe.

"Cine mai face azi propaganda se compromite. Cea mai proasta forma de patriotism este nationalismul", a mai spus Patapievici, amintind miile de artisti romani care au beneficiat de programele ICR.

Referindu-se la bugetul ICR, Patapievici a spus ca acesta este rectificat in minus cu o treime, desi au fost asigurati marti de ministrul Finantelor, Florin Georgescu, ca acesta va fi pastrat la 8 milioane de lei, nefiind pus in situatia de a nu-si putea onora contractele antamate.

Potrivit Biroului de presa al ICR, peste 4.400 de evenimente au fost organizate de institutele culturale romanesti din strainatate, in perioada 2005-2011, la acestea adaugandu-se peste 500 de evenimente desfasurate in Romania, 330 de titluri publicate in strainatate cu sprijinul financiar al ICR, peste 350 de beneficiari ai burselor si rezidentelor ICR, 111 proiecte finantate prin Programul Cantemir si peste 500 de cursanti care au invatat limba romana in Romania, la Bucuresti si Brasov.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, marti, cu majoritate de voturi, ca este constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului. Judecatorii au respins sesizarea de neconstitutionalitate a Avocatului Poporului asupra OUG 27/ 2012 privind unele masuri in domeniul cultu

×