x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iasi: Camera de vizita pentru copiii detinutilor

Iasi: Camera de vizita pentru copiii detinutilor

30 Iun 2015   •   17:40
Iasi: Camera de vizita pentru copiii detinutilor

La Iasi, in judetul cu cei mai multi copii cu parintii in inchisoare, dupa Bucuresti s-a dat in folosinta o camera de vizita pentru copiii puscariasilor. Aproape 1.000 de copii din judetul Iasi au unul dintre parinti incarcerati in Penitenciarul Iasi.

Astfel, Iasiul se afla pe locul doi in tara, dupa Bucuresti, in privinta numarului copiilor ai caror parinti ispasesc pedepse cu inchisoarea. Asociatia Alternative Sociale a initiat un proiect pentru sprijinirea acestor copiilor aflati in astfel de situatii tocmai din acest motiv. El a constat in amenajarea unei camere de vizita in care exita si un loc de joaca pentru copii.

16.700 de copii din tara noastra au macar un parinte care se afla la inchisoare. Cei mai multi sunt in Bucuresti - 1.054 si Iasi, cu 993 de copii. Urmeaza Iasul. Asociatia Alternative Sociale s-a gandit sa-i faca pe copii sa indrageasca vizitele la parintii aflati in detentie, implementand acest intereaant proiect derulat cu bani elevetieni. A renovat si amenajat o camera de vizita dotata cu jucarii si televizor.

“In Iasi sunt aproape 1000 de copii care au parinti in inchisoare si care au nevoi speciale, au nevoie sa-si vada parintele, sa pastreze legatura cu acesta, sunt copii care au nevoie sa nu fie condamnati pentru fapta parintelui lor. Sunt copii care provin din marea lor majoritate din familii sarace, cu multi membri, sunt cei care de cele mai mule ori sunt condamnati de catre membrii comunitatii din care provin dar si de catre colegi de varsta lor”, a spus Liliana Foca, coordonatorul proiectului.

Conducerea penitenciarului, alaturi de psihologi sunt de parare ca implemantarea proiectului prin amenajarea camerei de vizita speciale pentru copii va duce la diminuarea comportamentelor negative aparute la cei mici, deoarece, adeseori copiii au de suferit din cauza greselilor parintilor.

“Acest proiect are efecte benefice atat asupra copiilor detinutilor, cat si a detinutilor. El era un spatiu destinat vizitelor anterior acestui proiect, fara dispozitiv, insa finantarea ne-a ajutat sa cream un mediu ambiant placut. Credem ca au avut efect in ceea ce priveste o categorie de detinuti care nu-si invitau copiii la vizita intrucat ar fi fost un impact negativ, nestiind ca ei sunt in penitenciar. De asemenea vorbim si despre copiii care au fost deja aici si au simtit un mediu rigid si rece si astfel refuzau sa mai vina”, a spus comisar sef Marius Vulpe, seful Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi.

Deja pana astazi, un numar de 55 de copii cu parinti aflati in regim de detentie din judetul Iasi au primit servicii de asistenta din partea Asociatiei Alternative Sociale.

×