x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iliescu: "Balizele nu au ce sa caute acolo"

Iliescu: "Balizele nu au ce sa caute acolo"

23 Sep 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu si ministrul de Externe, Mircea Geoana, au criticat in termeni extrem de duri Ucraina pentru amplasarea balizelor in malul romanesc al Dunarii, adresandu-i un ultimatum pentru mutarea indicatoarelor.

LAVINIA TUDORAN

"Nu suntem in alte ere istorice, ne aflam intr-o lume civilizata. Balizele n-au ce sa caute acolo. Nu se poate asa. N-o sa intram in conflict militar, dar vom apela la Ucraina si la organismele internationale sa nu se creeze stari de conflict. Orice lucrare pe frontiera comuna trebuie sa se faca neaparat cu acordul ambelor parti." Declaratia a fost facuta miercuri seara la New York de presedintele Ion Iliescu.

ULTIMATUMUL. Seful diplomatiei romane, Mircea Geoana, a fost, in aceeasi seara, mai transant: "Am facut un ultim apel la Ucraina cu privire la ridicarea balizelor care fac demarcarea ilegala a frontierei pe bratul Chilia intre noi si ucraineni. Maine (n.r. - ieri) avem o ultima discutie la nivel de politie de frontiera intre cele doua tari, tocmai pentru a incerca sa evitam un risc de escaladare a situatiei de acolo, si am reconfirmat partii ucrainene ca, in cazul in care aceste balize nu vor fi luate de autoritatile ucrainene, autoritatile noastre le vor inlatura imediat. Am solicitat partii ucrainene pe un ton foarte, foarte ferm sa stopeze lucrarile pe canalul Bistroe in conformitate cu deciziile care s-au adoptat la Geneva, la o importanta reuniune internationala pe care am convocat-o si la care Ucraina a participat". Geoana, care s-a intalnit la New York cu omologul sau de la Kiev, Konstantin Griscenko, a admis ca, in acest moment, relatia cu Ucraina este tensionata.

SLABE SPERANTE.Ramane de vazut care va fi reactia ucrainenilor. Pana acum, ei au acuzat Romania ca nu-i lasa sa lucreze pe Chilia si sa-si amplaseze balizele si au somat-o sa termine cu "actiunile provocatoare". In plus, Griscenko i-a si reprosat lui Geoana ca Guvernul de la Bucuresti orchestreaza o campanie de presa impotriva Ucrainei. Mai mult, potrivit BBC, purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe a declarat ca Romania "isi joaca exagerat cartea, ca un actor slab si dominat de emotii, fara o viziune realista asupra lucrurilor". Prin urmare, este putin probabil ca atitutidinea sfidatoare a Ucrainei sa se schimbe in urmatoarele zile.

UE, IN DELTA

Reprezentanti ai UE vor conduce, intre 6 si 8 octombrie, o misiune internationala in Delta Dunarii. Este una dintre deciziile luate la reuniunea de marti de la Geneva, convocata de urgenta de catre autoritatile romane in legatura cu proiectul Bistroe. Misiunea va intocmi si un raport care va analiza consecintele realizarii primei etape a canalului ucrainean asupra mediului si va face recomandari.
×
Subiecte în articol: observator