x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă 155 de milioane de euro pentru refacerea plajelor

Încă 155 de milioane de euro pentru refacerea plajelor

de Dan Radu    |    17 Oct 2017   •   18:55
Încă 155 de milioane de euro pentru refacerea plajelor
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Apele Române vor investi încă 155 de milioane de euro în reabilitarea a 30 de kilometri de plajă de pe ţărmul Mării Negre, depunerile de oferte din partea contractorilor interesaţi să realizeze lucrări de reducere a eroziunii costiere urmând să se finalizeze la 16 ianuarie 2018. Refacerea coastei ar trebui realizată în trei ani. Între timp, plajelor îşi continuă cursul, în special din cauza acţiunilor umane.

 

Proiectul va fi finanţat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Fondurile nerambursabile reprezintă 601,59 milioane de lei, contribuţia statului român fiind de 106,16 milioane de lei. "Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerată, în ultimul timp, și de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă", se arată în motivaţia investiţiei de către Administraţia Naţională a Apelor Române (ANAR). Deşi efectele schimbării climatice invocate de ANAR au un rol important în eroziunea ţărmului, studiile realizate de experţii Universităţii "Ovidius" din Constanţa arată că activitatea industrială este principalul responsabil pentru fenomenul de reducere a porţiunilor de plajă.

 

Nisip insuficient

Potrivit cercetărilor, aproximativ 40% din debitul de sedimente care intra în Marea Neagră transportat de Dunăre a fost redus în urma ridicării barajelor de la Porţile de Fier I şi II, ceea ce face ca nisipul de pe ţărmul mării, format în special din cuarţ şi fragmente de scoici, să îşi reducă semnificativ volumul, în ultimele decenii. În pus, construcţia şi extinderea digurilor de protecţie portuară au dus la blocarea sau devierea transportului sedimentelor de către curentul longitudinal de pe litoralul românesc al Mării Negre. Un exemplu ar fi digul din Mangalia care a provocat eroziunea severă a plajei şi falezei din 2 Mai şi Vama Veche. De asemenea, lucrările de extindere şi modernizare a portului Mangalia au generat devierea spre larg a traseelor curenţilor litorali, blocând alimentarea cu cu nisip a plajelor din sudul litoralului. La efectele generate de oameni se adaugă şi fenomenele schimbării climatice.

 

Unde se intervine

Noile lucrări vizează cinci loturi de plaje. Sunt vizate cinci loturi de plaje. Cel mai mult se va investi în secotrul Eforie - 407 milioane de lei, urmând Mamaia, cu peste 207 milioane de lei. Zona Stăvilarelor Edighiol și Periboina vor beneficia de investiţii de  aproape 35 de milioane de lei, iar la Agigea se vor investi 28 de milioane. Un alt sector vizat este cel al Casinoului Tomis, care riscă să fie înghiţit de mare. Aici, lucrările de reducere a eroziunii vor fi finanţate cu 30 de milioane de lei. Aceasta ar fi a doua intervenţie majoră cu lucrări de combatere a eroziunii costiere. Anul trecut, ANAR a finalizat intervenţia în perimetrele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, 7,3 kilometri de coastă fiind reabilitaţi contra sumei de 170 de milioane de euro.

"Problema proceselor de degradare prin eroziune a litoralelor este considerată de multe state ca fiind de importanță națională. Eroziunea plajelor duce la pierderi de teritoriu, dar mai ales compromite ecosistemele mării costiere și valoarea socio-economică a zonei litorale, ceea ce poate duce la pagube însemnate pentru economia națională și dezvoltarea durabilă a țării", Administraţia Naţională Apele Române.

Lucrările vor cuprinde demolarea structurilor costiere existente şi acţiuni de înnisipare artificială

×
Subiecte în articol: plaje