x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inca trei hopuri pana la integrarea in UE

Inca trei hopuri pana la integrarea in UE

24 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Reporterul Jurnalului National a asistat ieri la negocierile de aderare de la Bruxelles pe care le-a dus Romania cu reprezentantii Comisiei Europene. Intr-o ora, s-au inchis doua capitole, au mai ramas trei. Dupa o repetitie interna de circa 35 de minute si mai putin de o ora de discutii cu reprezentantii Comisiei Europene, delegatia Romaniei a reusit sa incheie, ieri, inca doua capitole de negociere cu Uniunea Europeana.
IRINA CRISTEA - Bruxelles

Centrul Bruxelles-ului fierbea ieri, un grup de persoane manifesta, iar masurile de securitate se inasprisera la sediul Comisiei Europene. Motivul era sosirea premierului Turciei si discutiile destul de dificile pe care urma sa le aiba cu mai-marii Uniunii Europene si care acaparasera interesul presei din capitala belgiana. Tot ieri a avut loc insa si-un eveniment care intereseaza direct Romania: s-au incheiat inca doua capitole de negociere si s-a cazut de acord cu reprezentantii Comisiei asupra unui al treilea capitol.

INCA PUTIN. Delegatia condusa de ministrul delegat, negociator-sef cu UE, Vasile Puscas, a finalizat dosarul Liberei circulatii a serviciilor (nr. 3) si al Politicii regionale si instrumentelor structurale (nr. 21). S-a convenit asupra a cinci dintre directivele cuprinse in capitolul nr. 22 - Mediu, la care s-au solicitat perioade de tranzitie. Urmeaza ca acest dosar foarte dificil sa fie finalizat intr-o luna. Incheierea capitolelor 3 si 21 nu inseamna doar ca Romaniei i-au ramas de rezolvat doar trei dosare pana la sfarsitul anului (Concurenta, Mediu, Justitie si Afaceri Interne).

FARA ABUZURI. In primul rand, finalizarea capitolului privind Libera circulatie a serviciilor inseamna ca Romania a reusit sa adopte cerintele europene privind intrarea pe piata Uniunii. Acesta era singurul dintre cele patru capitole dedicate libertatilor (a serviciilor, capitalurilor, bunurilor si persoanelor) la care Romania era restanta. Capitolul 3 se refera in special la serviciile bancare, de asigurare, de valori mobiliare, la protectia datelor personale si la societatea informationala. Urmeaza sa ia fiinta Autoritatea de Control in domeniul protectiei datelor personale. Scopul este de a pune la adapost cetatenii de eventuale abuzuri la care diverse companii ar recurge pentru a le obtine si folosi datele personale pe care ei au acceptat sa le furnizeze altor firme. Vor fi eliminate discriminarile intre furnizorii de servicii romani si cei comunitari, iar investitorii vor putea fi compensati, dupa 2012, cu minim 20.000 de euro.

BANI. Prin incheierea capitolului Politica regionala s-au confirmat fondurile de care Romania va beneficia dupa aderarea la UE. Mai exact, 5. 974 milioane de euro pentru perioada 2007-2009. Banii vor lua drumul proiectelor ce au ca scop dezvoltarea resurselor umane, cresterea competitivitatii economice, infrastructura de transport, energia, mediul, agricultura, pescuit.

CRUCE AUTONOMIEI SECUIESTI. Inchiderea capitolului Politica regionala inseamna confirmarea actualelor regiuni de dezvoltare regionala. Proiectele legate de modificarea actualelor zone, cum ar fi cel al autonomiei zonei secuiesti, este scos automat din calcul.

FARA TEAMA

"Inainte de raportul de tara, cele 10 state care au negociat aveau ramase intre 3 si 5 capitole. Ma refer la tarile care au negociat in 2002 si au aderat in 2004. Exista vointa din partea Comisiei ca Romania sa incheie negocierile anul acesta" - Vasile Puscas ministru delegat, negociator-sef cu UE

MEDIU

In privinta capitolului 22 - Mediu, Romania a obtinut perioada de tranzitie, asa cum a solicitat la 11 directive. Tranzitia va fi de 1-3 ani pentru un numar de instalatii din domeniul petrolier, legate de depozitarea benzinei si distribuirea de la terminale la statiile de alimentare, precum si in domeniul incinerarii deseurilor si al deversarii de substante in mediul acvatic al UE. De asemenea, romanii trebuie sa se invete sa colecteze aparatele electronice si electrocasnice si sa recupereze si sa recicleze ambalajele si deseurile de ambalaje. De exemplu, pana la sfarsitul lui 2008, fiecare locuitor trebuie sa-si poata face "norma" de 4 kg de deseuri electrice si electronice in fiecare an ceruta de UE.

NERVI

Cu o ora si jumatate inainte de inceperea negocierilor, Vasile Puscas a revazut in holul Hotelului "Meridian" alaturi de consilieri si de expertii de la reprezentanta Romaniei la Bruxelles, documentele pe care urma sa le prezinte la Comisie. A raspuns la toate telefoanele primite, a facut modificari la nivelul limbajului, le-a facut observatie fetelor de la biroul din Bucuresti pentru ca tineau liniile telefonice ocupate, ba chiar a "amenintat" ca-l asteapta un infarct pana la sfarsitul zilei, daca totul continua intr-un asemenea ritm.
×
Subiecte în articol: observator