x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un nou experiment marca Prună: încăierarea avocați-magistrați

Un nou experiment marca Prună: încăierarea avocați-magistrați

26 Oct 2016   •   16:01
Un nou experiment marca Prună: încăierarea avocați-magistrați
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Un proiect de lege pentru modificarea Statutului judecătorilor și procurorilor, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției, a declanșat un protest fără precedent al avocaților. Schimbarea care i-a revoltat ar permite magistraților cu o vechime de cel puțin 18 ani să devină avocați, fără să mai dea examen. Barourile nu s-au sfiit să semneze și ștampileze comunicate în care îi acuză pe magistrați că sunt ahtiați după "privilegii incorecte proclamate legal".

"Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora cu o vechime de cel puțin 18 ani în aceste funcții, care au fost eliberați din funcție din motive neimputabile, au dreptul să devină, fără examen, avocați, mediatori, notari publici sau executori judecătorești". Acesta este textul care a declanșat răscoala barourilor, prevederea urmând să se regăsească la art. 76 al Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, dacă modificările propuse vor fi votate.

La originea acestui proiect și implicit a unui nou scandal se află Raluca Prună, ministrul Justiției, cea care în primăvară lupta împotriva așa-zisei imunități a avocaților. Din expunerea de motive a legii care ar transforma automat magistrați în avocați reiese că Prună nici nu s-a consultat cu barourile, care s-ar putea trezi obligate să accepte noi membri, pe ușa din spate.

Avocații condamnă caracterul neconstituțional al proiectului și încălcarea gravă a principiilor unei profesii clar reglementate. "Primirea în profesia de avocat face obiectul unei legi speciale, respectiv Legea 51/1995. Practic, prin modificarea propusă la Legea 303/2004, se tinde la modificarea implicită a actelor normative de exercitare a unei profesii liberale, printre care și profesia de avocat", se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Baroului Vâlcea către UNBR. "În legea profesiei noastre nu există nicio concesie făcută vreunei profesii juridice, care să poată accede în avocatură fără a susține un examen", arată Baroul Alba.

Barourile și-au amintit de toate suferințele

"Ne întrebăm, evident retoric, de ce ar fugi un magistrat cu experiență de un examen de verificare a cunoștințelor juridice, după minimum 18 ani de vechime în magistratură?", îi ironizează pe magistrați Baroul Sălaj. Răspunsul vine de la mai multe barouri din țară, care afirmă că vechimea în magistratură nu înseamnă un nivel profesional ridicat. Dovadă sunt notele uluitor de mici cu care foști șefi de instanțe și parchete au picat examenul de intrare în avocatură: foști prim-procurori nu au trecut de echivalentul notei 3, un ex-preşedinte de tribunal abia a trecut de 6 - insuficient pentru a se transforma în avocat.

Baroul Brașov a dedicat un capitol din apelul său "atitudinii magistraților față de profesia de avocat", în care își varsă tot năduful. Avocații brașoveni au enumerat câteva exemple de "încălcare flagrantă a dreptului la apărare":

  • "Lipsa oricărei reacții profesionale a magistraților în raport cu diminuarea și uneori reducerea la zero a dreptului la apărare în practica de zi cu zi a administrării Justiției";
  • "Reducerea în mod discreționar a exercițiului dreptului la pledoarie, drept ce caracterizează activitatea avocatului pledant";
  • "Atitudinea cotidiană de sfidare și înjosire publică a avocaților, în sălile de judecată și nu numai".

Baroul Brașov atrage atenția că prin noile modificări ar putea ajunge în avocatură magistrați care în acest moment consideră că garantarea confidențialității comunicării apărător-client înseamnă "superimunitate". Aceeași organizație se teme că avocatura ar putea deveni refugiul unor magistrați compromiși, de multe ori plecarea lor din funcție fiind singura „sancțiune” pentru judecători sau procurori.

Reprezentanții celorlalte profesii vizate de modificările legislative nu au reacționat încă la perspectiva primirii forțate de foști magistrați în rândurile lor.

În reacția lor la noua lege marca Raluca Prună, avocații amintesc că, primăvara trecută, magistrații au respins vehement în CSM propunerea de reciprocitate - ca și avocații cu practică de minimum 18 ani să poată trece în magistratură.

Perseverența manifestată de o parte a magistraților de a obține, pe cale legislativă, garantarea accesului lor în alte profesii, în alte condiții decât cele reglementate prin legea specială de organizare a profesiei și prin discriminarea celorlalte persoane care acced la profesie, constituie dovada vie a atracției pentru "privilegii" incorect proclamate legal Baroul Brașov

 

Potrivit principiului constituțional conform căruia toți cetățenii sunt egali în fața legii, fără privilegii și fără discriminări, credem că și magistrații care doresc să intre în profesia de avocat ar trebui să accepte că acest lucru se poate face numai cu respectarea dispozițiilor Legii 51/1995 (a avocaturii - n.n.), iar nu prin atitudini de castă specifice poate altor organizări statale și evident altor perioade istorice Baroul Sălaj

 

Înfuriați, avocații amintesc și de alte "păcate" ale magistraților: se pot pensiona înainte de a împlini 50 de ani și primesc pensii care nu au nicio legătură cu principiul contributivității

 

×