x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incendiul de la Bamboo n-a mai așteptat schimbarea legii

Incendiul de la Bamboo n-a mai așteptat schimbarea legii

de Diana Scarlat    |    23 Ian 2017   •   10:32
Incendiul de la Bamboo n-a mai așteptat schimbarea legii

Incendiul din clubul Bamboo a pus din nou pe jar autoritățile, după un an de stagnare a măsurilor luate împotriva localurilor fără autorizații și avize de funcționare. Faptul că un club precum Bamboo funcționa fără autorizație, dar nu fusese închis, ridică multe semne de întrebare: De ce a fost lăsat să funcționeze? Cine l-ar fi putut închide? Erau probleme atât de grave, încât să poată fi închis clubul, în baza legii? Guvernul Cioloș a înăsprit legea, dar a prorogat termenul de aplicare până în iulie 2017.

 

După tragedia din clubul Colectiv se aștepta înăsprirea legii și interzicerea totală și deîndată a oricărei manifestari în cluburile care nu au toată documentația necesară obținerii tuturor avizelor de funcționare. Una dintre problemele ridicate imediat după nenorocirea din 2015 a fost funcționarea cluburilor pe bază de declarație pe proprie răspundere a proprietarilor, până la obținerea avizelor, însă exact această aberație legislativă a fost păstrată și astfel am ajuns astăzi să vorbim despre incendiul din clubul Bamboo, care funcționa pe baza aceluiași tip de declarații. Prin Hotărârea de Guvern 571/2016, Cabinetul Ciolos a prelungit termenul de intrare în legalitate a cluburilor cu probleme până la 30 iunie 2017. Astfel, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină documentele pentru intrarea în legalitate până la mijlocul acestui an, iar „până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor”, arată HG-ul tehnocraților. Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache a explicat că acesată HG a fost dată pentru că „niciun local nu putea să intre în legalitate în cinci luni” și, din acest motiv „a fost aleasă soluția prorogării”.

Închiderea clubului ar fi fost un abuz

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au precizat că s-au făcut mai multe verificări în ultimul an la clubul Bamboo, au fost găsite nereguli, s-au dat amenzi, însă legea nu le permite închiderea unui club, decât dacă se dovedește că nu au fost remediate acele nereguli, în termenul legal. „Controale s-au desfăşurat din noiembrie 2015, de când a intrat în vigoare hotărârea de Guvern care a dat posibilitatea ISU de a închide localuri, dar deficienţele nu puteau constitui temei pentru închiderea clubului. Exista o stare de pericol ca la orice alt operator economic”, a declarat Daniel Vasile, purtator de cuvânt ISU. 

Nevoia de schimbare a legii actuale

Proprietarii ar fi câștigat un eventual proces împotriva statului român, dacă ar fi fost aplicată măsura închiderii clubului. „ISU nu putea închide clubul, pentru că nu era îndeplinit termenul legal, din moment ce legiuitorul a dat un termen de grație. Dacă ISU ar fi închis clubul, era un abuz. Oricum, nu este normal ca un astfel de spațiu să poată funcționa în baza unei declarații pe propria răspundere a patronului”, spune Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Aceeași problemă este ridicată de toți cei care cer o schimbare a legislației. “A lăsa un club să funcționeze în baza declarației pe proprie răspundere a proprietarului este ca și cum ai legifera posibilitatea ca un absolvent de școală de șoferi să poată conduce mașina pe drumurile publice în baza unei astfel de declarații, până când își va lua permisul de conducere. Nimeni nu își poate asuma răspunderea pentru viețile altora. Poți da o declarație pe propria răspundere când dispui strict de viața ta, așa cum se dă declarația în cazul săritului cu parașuta”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog.

 

Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente, iar până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor. “Până la 30 iunie 2017, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină acest document, potrivit Legii nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor”, arată textul legii.

 

Probe împotriva unei decizii de închidere

Cei care au considerat că ISU ar fi putut închide clubul Bamboo arată că există articole ale legii care ar permite autorităților să ia măsuri imediat, dacă se constată pericolul iminent. Însă, exact acest periocol iminent trebuia demonstrat, iar acum este contestat chiar de patronii clubului, care spun că nu erau probleme grave și că făcuseră o serie de modificări. „S-au investit foarte mulţi bani. Eram în regulă cu absolut tot. S-au investit peste 100.000 de euro pentru siguranţa clubului. Se făceau simulări pentru situații de urgență în fiecare lună, cu angajații”, a declarat Cătălin Botezatu, unul dintre acționari.

 

Cătălin Botezatu a declarat că Bamboo, aflat în top 10 al cluburilor din întreaga lume, a primit laude de la autorități după ce a lărgit căile de acces, aducându-le la dimensiuni mai mari decât cele prevăzute legal. De asemenea, se făceau simulări de incendiu lunar.

 

Reprezentanții clubului spun că focul a fost pus intenționat, dar nu pot fi bănuiți proprietarii, pentru că Bamboo nu avea asigurare, în lipsa tuturor avizelor de funcționare. Nici în 2005, la primul incendiu, clubul nu avea asigurare, pentru că investiția a fost de „zeci de milioane de euro” și asigurarea este extrem de mare.

Numai un nou incendiu a reușit să repună în funcțiune mecanismul de control al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care într-o singură noapte a dat ân țară amenzi de peste 200.000 de lei, sâmbătă spre duminică

 

Peste 700 de persoane se aflau la Bamboo, sâmbătă dimineața, în momentul izbucnirii incendiului – a spus avocatul patronilor clubului. Patru răniți mai erau ieri internați la Spitalul Floreasca

×